Tågtrafiken i Sverige har haft en mycket positiv utveckling sedan 1988 då infrastrukturen separerades från driften och ett samhällsekonomiskt synsätt började tillämpas på investeringar i infrastrukturen. Persontrafiken har fördubblats men godstrafiken har i stort sett varit konstant och järnvägens marknadsandel för godstransporter har minskat. Både inom EU och i den nationella transport-politiken finns målsättningar om att en större del av godset bör gå på järnväg och sjöfart i stället för lastbil bl.a. för att klimatförändringarna ska begränsas.
Men utvecklingen har gått åt andra hållet. Sedan 1985 har det totala transportarbetet för långväga lastbils- och järnvägstransporter fördubblats. Lastbilen svarar för nästan all ökning medan järnvägens och sjöfartens transportvolym har varit ungefär konstant.
Avregleringen av godstrafiken började på 1990-talet då några privata bolag körde matartrafik till SJ. 1996 avreglerades godstrafiken helt men det dröjde till början av 2000-talet tills de nya bolagen började växa. Stormen Gudrun blåste liv i marknaden 2005 och de sista hindren revs. Det finns nu ca 15 nya bolag som sedan 2012 svarar för 35 % av godstransportarbetet medan Green Cargo har 45 % och MTABs malmtrafik svarar för ca 20 %.
Det är ett faktum att det inte bara är järnvägsföretagen som konkurrerar med varandra utan att det också finns en betydande konkurrens från lastbil och ibland också sjöfart. Priserna på järnvägs-transporter har minskat och en förutsättning för lägre priser på järnväg är ökad produktivitet. Det har skett genom en minskad vagnslasttrafik och ökad systemtågstrafik och konvertering till kombitrafik.
Vagnslasttrafiken i Sverige har successivt rationaliserats genom att matartrafiken har koncentrerats. Från 1988 till 2022 har antalet rangerbangårdar minskat från 30 till 3, antalet terminallok från 500 till 50 och antalet industrispår från 1 200 till 260. Bakom detta ligger koncentration och omstrukturering av industrin, att lastbilstrafiken blivit effektivare och att industrispår lagts ned.
Samtidigt har lastbilskonkurrensen alltid funnits där men den blev särskilt hård efter 2010 då lågprisåkerierna började komma in i Sverige. Det har sannolikt påverkat alla operatörer mer än tågkonkurrensen där det mest har varit fråga om att byta systemtåg med varandra.
Kombitrafiken har utvecklats men har ändå inte blivit den framgång som många förväntat sig. En del kombitrafik har ersatt vagnslasttrafik. Positivt är utvecklingen av det system som Göteborgs hamn skapat med godspendlar till ca 20 hubar i Sverige. De har hög kvalitet och tidsanpassning och inga rangeringar under vägs som kan försena transporterna. En fördel är att godset redan är containeriserat när det kommer med båt och att det bara är matartransport i en ände.
Från 2010 till 2019 minskade den inrikes kombitrafiken. Det berodde på den ökade konkurrensen från trailerdragare med lågavlönade chaufförer som följde med avregleringen inom EU och att de östeuropeiska länderna blev medlemmar. De låga lastbilspriserna gjorde att kombitransporter inrikes på allt längre avstånd blev olönsamma och lades ned.
I Europa lyckades man bättre med att hålla tillbaka de lågavlönade traileråkeriernas expansion och de flesta kombioperatörer med järnväg på kontinenten behöll sina volymer. Detta innebar att trailrar kördes på järnväg till de nordtyska hamnarna och sedan drogs de med dragbilar vidare med lågavlönade chaufförer in i Skandinavien.
2020 började utvecklingen vända då villkoren för lastbilstrafiken började styras upp genom EU. Samtidigt började dieselpriserna öka och klimatfrågan blev alltmer kritisk och efterfrågan på transporter med låg miljöbelastning ökade. Kriget i Ukraina gav 2022 en energikris som förstärkte denna utveckling.
Utvecklingen av godstrafiken påverkas i första hand av ekonomin och näringslivets utveckling samt konkurrenssituationen gentemot andra transportmedel. Möjligheten att genomföra en effektiv produktion av godstrafik på järnväg med tillräcklig kvalitet påverkas också av infrastrukturens tillstånd och persontrafikens omfattning.
Från 1990 har utbudet av persontrafik i tågkilometer mer än fördubblas. Dessutom har hastighetskillnaderna ökat genom att snabbtågen och snabba regionaltåg har etablerats. Det innebär att kapaciteten sjunker och att godstågen måste gå åt sidan för persontågen. Det går också mycket godstrafik på enkelspår i Norrland som är hårt belastade och där tågen måste mötas.
Även om det skett förbättringar av infrastrukturen har belastningen ökat och underhållet blivit eftersatt. Det har blivit svårare att planera för godstrafik och att operativt genomföra trafik utan störningar. Punktligheten har varierat mycket under åren bl.a. beroende på vädret. Punktligheten har varit extremt låg under de svåra vintrarna 2010-2011 och under 2018 då det var en extrem sommar. Punktligheten var som bäst 2020 då många persontåg var inställda p.g.a. corona-pandemin.
Punktligheten för godståg ligger på ungefär samma nivå som fjärrpersontåg vilket innebär att omkring 25 % är försenade mer än fem minuter men genomsnittsförseningen är längre och tenderar att öka med tiden. Samtidigt kommer ca 60 % av godståg mer än 5 minuter för tidigt men de kan också ha avgått för tidigt och de hjälper ju inte de godståg som är försenade.
Trots allt har produktiviteten i godstrafiken ökat genom att tågvikterna har ökat samtidigt som utbudet i tågkilometer minskat så transporteras mer gods i dag på järnväg på varje tåg och bana än tidigare. Det är en skillnad mot persontrafiken där utbudet har ökat lika mycket som efterfrågan och produktiviteten har varit konstant.
För inrikes transporter ökade lastbilen mycket snabbt till 2008 medan järnvägen har varit relativt konstant efter 1985. För utrikes transporter ökade lastbilen fram till år 2000 medan järnväg stått still sedan 1990. De utländska åkerierna dominerar utrikestrafiken och de svenska åkerierna inrikestrafiken. De utländska åkerierna har nästan fördubblat sitt transportarbete i Sverige från ca 7 miljarder tonkilometer år 2000 till ca 13 år 2021 och har ökat sin andel av utrikestrafiken från ca 50 % år 2000 till ca 90 % år 2021. De svenska åkerierna svarade för 96 % av inrikestrafiken år 2021.
Den stora förändringen inom lager och logistik kan härledas från kravet på att allt skall finnas på plats så snabbt som möjligt och att alla kostnader inte får betalas av konsumenten. Det innebär att en vara oftast är såld innan den är tillverkad och att den skall nå kunden så kort tid som möjligt. Den del av produktionskedjan som är lättast att pressa är den externa logistiken. Därför strävar aktörerna mot att lokalisera lager och terminaler så nära marknaden som möjligt. De lager som idag byggs är nästan alltid att betrakta som terminaler. Omsättningen måste vara hög vilket den också har blivit.
Ett annat faktum är att många nya terminaler och lager ibland lokaliseras långt från järnväg och sällan med industrispår. Dessutom byggs de nästan alltid med ändlastning som förutsätter lastbil, trailer eller container för att utnyttja ytan effektivare. Då samtidigt många industrispår lagts ned ställer det krav på att kombitrafiken utvecklas med t.ex. automatiska terminaler för snabb och effektiv omlastning.
En analys har också genomförts av strukturförändringar godstågsproduktionen 2013-2022 med fördelning på produktionssystem. Med produktionssystem avses containertåg, kombitåg huvudsakligen med trailers, vagnslasttåg, matartåg, systemtåg och malmtåg. Produktionssystemen har kodats på tågen i varje relation med mer än 19 tåg per år som svarar för ca 95 % av det totala antalet tåg.
Antalet godståg har minskat liksom antalet relationer som tågen trafikerar. Samtidigt har volymerna ökat. Det tyder på en koncentration av flödena. Det beror bl.a. på att antalet industri- och frilastspår för vagnslasttrafik har minskat kontinuerligt. Det innebär att färre relationer trafikeras. I stället är det kombitrafiken som ökat och som är koncentrerad till färre relationer oftast i ändpunktstrafik. Antal orter som trafikeras liksom antalet relationer har minskat med 11-12 %.
Analyserar man nyckeltal per tåg så framgår det att godstrafiken har blivit mycket effektivare. Antalet tåg per dag har minskat med 18 % samtidigt som den genomsnittliga tåglängden och antalet vagnar per tåg har ökat med 12 %. Likaså har tågvikten ökat med 17 %. Tågen kör också längre varför inte antalet tågkilometer inte har minskat lika mycket som antalet tåg. Det finns vissa osäkerheter i data särskilt för 2013 varför resultaten ska tolkas med viss försiktighet och de är de stora dragen som är intressantast att analysera.
Både antalet containertåg och kombitåg har ökat med 14 resp. 9 % medan antalet vagnslast och matartåg har minskat med 20 resp. 27 %. Även systemtågen med vagnslaster har minskat medan antalet malmtåg har varit konstanta.
Den genomsnittliga tåglängden, antal vagnar och tågvikten har ökat mycket för containertåg och antalet vagnar liksom tågvikten har ökat för kombitåg. Att tåglängden inte ökat här kan bero på att vagnarna har blivit effektivare med ökat längdutnyttjande. För vagnslastrafiken har både tåglängd, antal vagnar och tågvikt ökat med 20-30 % vilket beror på effektiviseringar av vagnslasttrafiken. Även matartågen har blivit effektivare och går längre
Systemtågen har blivit längre, har fler vagnar och ökad lastvikt. Även malmtågen har blivit längre men har färre vagnar och ökad tågvikt. Det beror sannolikt på ökad axellast från 30 till 32,5 ton som innebär att mer last kan lastas på färre vagnar.