Under Coronapandemin införs omfattande restriktioner och många åtgärder sätts in i syfte att förhindra smittspridning av Covid-19. Myndigheter, företag och organisationer introducerar en lång rad förändringar såsom distansarbete, distansundervisning, uppmaning om att endast göra nödvändiga resor med kollektivtrafiken men också att praktisera social distansering och självisolering. Det har resulterat i en extraordinär situation i samhället där många företag över en natt förlorat intäkter och där andra verksamheter upplever en ökad belastning, till exempel inom vården. Att begränsa rörelsemöjligheterna för så många har lett till att människor i högre utsträckning blir beroende av det som finns lokalt, blir hänvisade till det utbud och de möjligheter som erbjuds i grannskapet och i stadsdelen. Krisen har på många sätt accentuerat ojämlikheter och där människor med mindre resurser riskerar att bli utsatta och fara illa i högre utsträckning än andra.
För att fånga de förändringar som vi genomlever i samhället till följd av pandemin så har en webbaserad kartenkät tagits fram där människor tillfrågas om hur deras vanor ändrats i fråga om hur staden används. Vi vill öka förståelsen för vilka platser som människor fortfarande besöker, vilka man undviker och om det eventuellt finns platser som används i högre utsträckning än tidigare. Vidare önskar vi lära oss mer om varför dessa platser besöks. Under krisen har diverse undersökningar visats som utifrån t.ex. smarta telefoner, appar eller liknande kartlägger aktiviteter och användning av platser. Syftet med web-enkäten Vår Stad är att få självrapporterade svar där det också finns mer information om vad som händer på dessa platser och varför man använder eller undviker en specifik plats.
De preliminära svaren omfattar svar från en månad (25/3-27/4 2020) där Stockholm, Uppsala och Göteborg framför allt ingår.
QC 20200514