Volatilitet i elkostnader har alltid funnits och kommer alltid att finnas eftersom ett rationellt elsystembestår av en kombination av olika kraftverk. Vid hög tillgång på produktion och låg efterfrågan blirmarginalkostnaden låg, och på motsvarande sätt blir marginalkostnaden signifikant högre vid högefterfrågan och låg tillgång på kraftverk med låga driftkostnader.
Den liberala elmarknaden som finns i hela Europa innebär att elpriset sätts efter dennaproduktionskostnad. Detta ger ett volatilt elpris, vilket ger incitament till flexibilitet samt ger ocksåsignaler till marknaden att investera i det som ger störst nytta för elsystemet. De kunder somefterfrågar ett stabilt elpris kan ha kontrakt med någon aktör som tar pris-risken. Detta kommer attske till en kostnad, då ingen aktör erbjuder denna tjänst gratis, men många kunder är beredda att tadenna kostnad.
Sammanfattningsvis kan följande sägas om prisvolatiliteten:
1) Det är av stort värde för elmarknaden att det finns finansiella verktyg att hanteraelprisvariationer för de aktörer som så önskar. Det är bra att någon myndighet har till uppgift attstudera detta.
2) Prisvolatiliteten, mätt som standardavvikelse på elpriset i Euro/MWh har dock varit lägre iSverige jämfört med, t ex, Tyskland, Frankrike och Nederländerna under 2022-2023.
3) Prisvolatilitet gynnar flexibilitet. Den konsument som kan vara flexibel, t ex ladda sin elbil vid lågefterfrågan, får därmed ett lägre elpris.
4) En troligen central fråga gällande volatilitet är prisvariationer mellan olika år. För framtidenerbjuder då sol+vind den lägsta volatiliteten (plus/minus 4.4 procent baserat på data frånSvenska Kraftnät för tidsperioden 1982-2006) jämfört med faktisk kärnkraft (plus-minus 9.2 procent baserat på data från Energimyndigheten för tidsperioden 1996-2022).
5) Det finns en tyvärr spridd missuppfattning att kärnkraft automatiskt skulle minska prisvolatiliteten.Kärnkrafts-landet Frankrike hade såväl 2022 som 2023 en högre volatilitet änSverige, mätt som standardavvikelse för elpris per timme i Euro/MWh. I Finland ökadeprisvolatiliteten när deras nya kärnkraftverk kom igång den 16 april 2023.
Stockholm: KTH Royal Institute of Technology, 2024. , p. 7