Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Konsthall i Katrineholm
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesisAlternative title
Art Gallery in Katrineholm (English)
Abstract [sv]

Detta examensarbete syftar till att utvecka Stortorget i Katrineholm. År 2014 anordnades enarkitekttävling om ett bostadshus som skulle fungera som huvudbyggnad på torget. Detta projekt föreslår istället en konsthall för samtidskonst, tillägnad allmänheten. Bostäder skulle kunna byggas på stora parkeringsplatser i centrala lägen i enlighet med gällande översiktsplan. Syftet med arbetet är att skapa en naturlig koppling mellan byggnaden och torget samt att uppmuntra till en välanvänd publik plats.

Byggnaden inrymmer två stora utställningshallar samt flera små projektrum där konstnärer kan ställa ut enskilda -eller en mindre samling verk. Byggnaden har ett publikt program med aktiviteter på bottenvåningen som skulle kunna utnyttja torgrummet; en pedagogisk verkstad och en restaurang. En terrass med plats för skulpturer tillvaratar kommunens intresse för offentlig konst och fungerar som en förlängning av torget genom en exteriör trappa. I källaren finns en verkstad som är synlig från järnvägstunneln

Abstract [en]

This thesis project aims to develop the central square Stortorget in Katrineholm. In 2014, the town planning office invited to a public architecture competition to design a residential building at this site, to become a keystone of the square’s future configuration. Instead, this project suggests an art gallery for contemporary art dedicated to the public. Dwellings could be built on large parking lots in other central locations in accordance with the comprehensive plan. The purpose of the building is to create a natural interaction with the square and to encourage a well-used public space.

The building houses two large exhibition halls and several small project rooms for artists to exhibit single -or a small series of artworks. The project proposes a public programme for the square, with activities on the ground floor that could be extended to the outside space; a pedagogical workshop and a restaurant. A terrace with space for sculptures answers to the municipality’s interest in public art and connects to the square by an exterior staircase. In the basement there is a workshop where to build and assemble artworks, visible from the tunnel slope.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 22
Keywords [en]
art gallery, Katrineholm, square, public building, corten
Keywords [sv]
konsthall, Katrineholm, torg, publik byggnad, corten
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-200490OAI: oai:DiVA.org:kth-200490DiVA, id: diva2:1069301
Educational program
Master of Architecture - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-02-06 Created: 2017-02-06Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 70 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf