Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tillbyggnad Uppsala slott
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesisAlternative title
Extension Uppsala Castle (English)
Abstract [sv]

Uppsala slott är en byggnad som genom århundraden genomgått stora förändringar. Slottet har brunnit vid tre tillfällen för att sedan återuppbyggas på nytt. Idag utgörs slottsmiljön av en mängd historiska fragment, det går att urskilja fragment så långt som tillbaka till 1500-talet. Uppsala stad har behov av ett nytt konstmuseum då det befintliga museet i slottet ej upprätthåller en samtida standard. Den nya byggnaden har utvecklats utifrån formen av slottets södra bastion. Tilläggets program har varit att skapa nya publika ytor samt att skapa nya utställningsytor. Tillägget ansluter till konstmuseets befintliga huvudentré. Målet har varit att skapa en harmoni mellan gammalt och nytt. Respekt för det befintliga och att skapa en ny organism av historiska fragment har varit centralt genom projektet. Tillbyggnaden består av ett hölje som är placerat ovanpå den befintliga ruinen invid slottets södra flygel. Huvudmaterialet i byggnaden består av grå betong, ett material som med sin neutrala karaktär framhäver och blir en del av den vackra slottsmiljön. Byggnaden inrymmer magasin, utställningsytor och en terass med möjlighet till skulpturpark.

Abstract [en]

Through centuries Uppsala Castle has undergone major changes. On three occasion the castle has burned, and then rebuilt again. Today, the castle and it´s enviroment consits of a variety of historical fragments. It is possible to discern fragments as far back as to the 14th century. Uppsala city is in need of a new art museum because the existing museum in the castle will not sustain a contemporary standard.The new building has been developed based on the shape of the castle's southern bastion. The extensions program has been to create new public spaces and exhibition areas. The addition connects to the art museum's existing main entrance. The goal was to create a harmony between the old and new. Respect for the existing and to create a new organism out of historical fragments have been a central part throughout the project. The extension consists of a casing that is placed on top of the existing ruins, next to the south wing of the castle. The main material in the building consists of gray concrete, a material with a neutral character that highlights and therefore becomes a part of the beautiful environment. The building houses a warehouse, exhibition areas and a terrace with the possibility of sculpture park.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 8
Keywords [en]
Uppsala, Castle, Concrete, Addition, Ruin
Keywords [sv]
Uppsala, Slott, Betong, Tillbyggnad, Ruin
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-206483OAI: oai:DiVA.org:kth-206483DiVA, id: diva2:1096831
Educational program
Master of Architecture - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-05-29 Created: 2017-05-19 Last updated: 2017-05-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 53 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf