Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Kilskolan
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
School in Solvalla (English)
Abstract [sv]

I projektet har jag strävat efter att skapa en väl fungerande inomhusmiljö, där sambanden mellan rummen känns logiska och hjälper både lärare och elever i deras vardag. Men eftersom att barn lär sig med hela kroppen, och upplever med alla sinnen, så har även skolgården och relationen till utomhusmiljön varit viktig. Balansen och kopplingen mellan dessa två, själva skolbyggnaden och skolgården, har varit det största fokuset i mitt projekt. 

Jag har placerat skolan med hänsyn till både platsen och programmet. Byggnaden ramar in platsen och lägger skolgården i bästa solläge, med direkt anslutning till de omkringliggande grönområdena. Jag har på flera sätt försökt att styra rörelsen i byggnaden mot skolgården. Den nordöstra fasaden består av en tjock, nästan mur-liknande, vägg där tanken är att 

förstärka inramningen av platsen och ge elever och lärare en känsla av omslutenhet och trygghet. Fasaden skapar även dynamik i byggnaden, då den sydvästra sidan öppnar upp sig mot skolgården med en glasfasad. Byggnadens entréer är genomgående och även dessa leder ut mot skolgården. Därmed förstärks kopplingen mellan bostadsområdet, byggnaden och skolgården.

Abstract [en]

In this project my strive has been to create a well functioning inside environment, with a logical connection between the rooms of the school. Because of the fact that physical education is extra important when it comes to children, the connection between the school itself and the schools playground, the outside environment, has been important to this project. The balance and the connection between these two, the school and schoolyard, has been the main focus of this project.

I have placed the building with regard for both the site and the concept of a school-building. The school frames the site and puts the schoolyard in the south and connected to the surrounding vegetation. In several ways I have tried to steer the motion inside towards the schoolyard. The facade in the northeast consist of a wide wall which frames the site and gives the students and teachers a feeling of safety and being embraced. This also creates a dynamic in the building because the other facade, in the southwest, opens up with glass towards the schoolyard. 

Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 13
Keywords [sv]
Förskola, Solvalla, Skolgård, Grundskola, Dynamik, Sammankoppla
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-208345OAI: oai:DiVA.org:kth-208345DiVA, id: diva2:1105736
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2018-09-28 Created: 2017-06-05 Last updated: 2018-09-28Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 16 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf