Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Montessoriskolan Slättgården, Mälarängen
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Montessori school Slättgården, Mälarängen (English)
Abstract [sv]

Skolan sigger söder om stockholm, direkt norr om kulturbyggnaden slättens gård, med slättgårdsvägen längs sydöst och en skogsbacke i nordväst. 

Tomten är lummig och en skogsbeväxt kulle ligger mellan huskropparna. Skolgården utgörs även av skolans tak, som är beväxt med vildgräs och låga perenner. 

Väggarna av kanalplast är translucenta men inte genomsiktliga. De släpper in dagsljuset som sprids diffust i rummet. 

De tre hemvisterna för grundskolan består vardera av fyra basrum och ett allrum på plan två, med egen entré och kapprum på bottenplanet.

Basrummen är åtskiljda med skjutpartier som kan ställas upp vid eget arbete och stängas till vid samling i hemklass.

Allrummets centrum har en förhöjd rumshöjd i en lanternin som släpper in ljuset och ger glimtar av himlen mellan balkarna.

Både planlösningen och utformningen av väggarna är influerade av den japanska Shoin-arkitekturen.

Shoin uppkom i japan i slutet på 15oo talet.

Rummen planeras efter och mäts i antalet tatami, mattor av gräs, som vanligtvis mäter ca 90 x 1800 mm.

Skolan är planerad efter ett grid på 900 x 900 mm och en stor del av innerväggarna är av polykarbonat vilket är 100% återvinningsbart.

Abstract [en]

The school goes south of Stockholm, directly north of the farm building, with the slättgårdsvägen along the southeast and a forest backdrop in the northwest. The plot is lush and a wooded hill lies between the houses. The schoolyard is also comprised of the school's roof, which is grown with wild grass and low perennials. The walls of ductile plastic are translucent but not transparent. They emit the daylight that diffuses diffusely in the room. The three homeschoolers for the elementary school consist of four bases and a family room on level two, with its own entrance and cafeteria on the bottom floor. The base spaces are separated by sliding sections that can be set up on their own work and closed to when assembled in the home class. The center of the room has an elevated room height in a lantern that emits the light and gives glimpses of the sky between the beams. Both the floor plan and the design of the walls are influenced by the Japanese Shoin architecture. Shoin appeared in Japan at the end of the 16th century. The rooms are planned after and measured in the number of tatami, grass carpets, which usually measure about 90 x 1800 mm. School is scheduled for a grid of 900 x 900 mm and a large part of the inner walls is polycarbonate which is 100% recyclable.

Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 5
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-229399OAI: oai:DiVA.org:kth-229399DiVA, id: diva2:1212476
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-01-18 Created: 2018-06-01 Last updated: 2019-01-18Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

Search in DiVA

By author/editor
Ulvklo, Emma
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 13 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf