Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Grundskola i Henriksdal
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Elementary school Henriksdal (English)
Abstract [sv]

Årets kandidatarbete bestod i att utforma en grundskola från förskola till årskurs 6. I valet av plats fanns det en tomt vid Mälarängen, och den tomt som jag valde att jobba med. I Henriksdal.

Tomten ligger mellan Värmdövägen och Danviksklippan, i Anslutning till den be-fintliga Anders Franzéns park. På grund av den bullriga miljön utmed den trafi-kerade Värmdövägen var den första utgångspunkten i projektet att utforma en byggnad som skärmar av, inte bara skoltomten, utan också resten av bostads-området, från vägen.

Målet var att rita en byggnad där alla har nära ut till skolrården och där barnen får möjlighet att ”upptäcka” skolbyggnaden, samtidigt som alla har en plats i skolan som känns hemma. Resultatet blev en lång byggnad där känslan av kor-ridor suddas ut och de allmänna ytorna istället expanderar och smalnar av i takt med att man rör sig genom skolan. Variationen bildar mindre avdelningar som ett par hemvister delar på.

Abstract [en]

This year’s degree project set the task of designing an elementary school for kids in preschool up to the 6th grade. Two sites were considered, one in the area around Mälarängen, and the one I chose to work with, in Henriksdal.

The site is situated between Värmdövägen and the hill called Danviksklippan in close relation to Anders Franzéns Park. Due to the noisy location along the heavy traffic at Värmdövägen one of the first starting points for this project was to design a building that protects both the schoolyard, and the rest of the area from the noisy road.

The goal was to construct a building were everyone has a close connection to the schoolyard. A building that allow the children to “discover” their surroun-dings and at the same time makes everyone feel like home. The result was a long and low building were the sense of corridor is blurred. Instead the common spaces expand and contracts as you move through the building. The variation gently divides the large space into smaller areas that a few classrooms share.

Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 12
Keywords [sv]
Henriksdal, Grundskola
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-232217OAI: oai:DiVA.org:kth-232217DiVA, id: diva2:1233106
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-01-18 Created: 2018-07-16 Last updated: 2019-01-18Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 9 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf