Forskardrömmar: Berättelser för nyfikna barnShow others and affiliations
2021 (Swedish)Book (Other (popular science, discussion, etc.))Alternative title
Research dreams : Stories for curious children (English)
Abstract [sv]
Flickan som flydde krigets Iran som barn och nu forskar om hjärnan och rädsla. Pojken som inte kunde stava till professor, men som sedan själv kom att bli en. Den grubblande flickan som nu har som yrke att fundera över stora frågor om livet. Den ensamma pojken som blev internationell expert.
Forskardrömmar gläntar på dörren till universitetet och berättar om barn som sedan blev forskare till yrket. En del tyckte att det var roligt att gå i skolan, en del tyckte att det var tråkigt. Vissa växte upp i en universitetsstad, andra ute på landet eller där elektriciteten kom och gick. Lika olika som barnens intressen och förutsättningar, var deras vägar till forskningen.
Följ med genom 60 vackert illustrerade berättelser – alla med koppling till Sverige – om barn som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt. I framtiden kanske det är du som gör det!
Bakom Forskardrömmar står Sveriges unga akademi, en vetenskapsakademi för ett urval av de främsta yngre forskarna inom alla fält. De hoppas att fler barn ska få upp ögonen för vetenskap och se att de kan vara framtidens forskare.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Fri Tanke , 2021, 1. , p. 144
Keywords [sv]
Barnbok, barnlitteratur, samverkan, breddad rekrytering
National Category
Agricultural and Veterinary sciences Engineering and Technology Humanities and the Arts Medical and Health Sciences Natural Sciences Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-312466ISBN: 9789188589965 (print)OAI: oai:DiVA.org:kth-312466DiVA, id: diva2:1659394
Note
This children's book portrays 60 researchers from a wide variety of subject areas and backgrounds when they were children, and aims to inform school children ages 9-12 years about what research is and can be, and shows that children of all backgrounds can become researchers.
2022-05-192022-05-192022-06-25Bibliographically approved