Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Ergonomisk utvärdering av materialvagnar med Yoyo hjul
ERAK, Ergonomi & Akustik HB.
2004 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Denna rapport sammanfattar resultatet av projektet "Ergonomisk utvärdering av materialvagnar försedda med YOYO Technologies’ hjulupphängning "Z-axeln", så kallade Yoyo-vagnar. Det har genomförts på uppdrag av Johan Rosenquist, YOYO Technologies i ett samarbete med NCC. Det har finansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.

Målet med projektet har varit att göra en ergonomisk utvärdering av prototyper av tre olika typer av Yoyo-materialvagnar; fodervagnar, tegelvagnar och gipsvagnar. Utvärderingen har gjorts i samarbete med byggnadsarbetare som använt dels traditionella vagnar, dels nya Yoyo-vagnar.

Semi-strukturerade intervjuer, en enkät baserad på Byggpiloternas frågefomulär på arbetsplatser samt Borg’s RPE-skala har använts. Dessutom har även en del av "Standardised Nordic Questionnaires for the Analysis of Musculo-skeletal Symptoms" använts samt kraftmätningar med dynamometer och fotodokumentation gjorts.

Resultaten visar att Yoyo-vagnarna upplevs som lättare att köra över hinder. Fördelarna är att det krävs mindre kraft för att köra över hinder, t.ex. trösklar, och man får färre och mindre ryck än med traditionella vagnar. Det leder till mindre påfrestning på kroppen. Dessutom minskar risken att få tvärstopp på vagnen och att tappa lasten.

Kraftmätningarna visar också att den erforderliga kraften för att köra över hinder är väsentligt högre med traditionella vagnar än med Yoyo-vagnar. Statistiskt signifikanta skillnader har påvisats i alla fall utom vid körning av fodervagn framåt över hinder. Kraften var i alla de andra fallen 34 –142 % högre med traditionella vagnar. För dem som använder materialvagnar en stor del av sin arbetstid bedöms Yoyo-vagnar medföra mindre risk att utveckla belastningsbesvär.

En slutsats är att Yoyo-vagnarna är ergonomiskt sett fördelaktiga. En annan är att prototyperna som testats kan vidareutvecklas, främst vad gäller mjukhet i hjulen. Yoyo-hjul skulle också kunna vara fördelaktiga i andra tillämpningar, t.ex. pirror, skottkärror och sopvagnar.

Place, publisher, year, edition, pages
Täby: ERAK , 2004. , 22 p.
Series
, ERAK Rapport, 2004:1
National Category
Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-78216OAI: oai:DiVA.org:kth-78216DiVA: diva2:492392
Note
QC 20120221Available from: 2012-02-07 Created: 2012-02-07 Last updated: 2012-02-21Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Rose, Linda M
Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 30 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link