Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tillbyggnad Nationalmuseum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Extension of Nationalmuseum (English)
Abstract [sv]

Uppgiften, den givna. Består i att utforma en tillbyggnad till Nationalmuseum från år 1866 belägen på Blasieholmen. Den tänkta byggnaden är till för att komplettera Nationalmuseums verksamheter med ett program för både publika och interna funktioner. Tillbyggnadens stora uppgift är att förse Nationalmuseum med det logistiska. Där konsten mottages och packas upp för att sedan transporteras vidare in i museets utställningssalar, en stor vikt läggs vid att konstens väg in i byggnaden får ej korsas av publika besökare. Tillbyggnaden omfattar funktioner som en offentlig studiesal för forskare som arbetar med konstarkivet och verkstäder, magasin, konserveringsateljéer och teknikutrymmen. Utöver det logistiska innefattar tillbyggnaden ett stort antal kontorsplatser både fasta och flexarbetsplatser för personal knuten till museets verksamheter.

Utöver dom givna programfunktionerna har jag valt att utöka och försökt skapa en mer publik byggnad för att generera liv åt ett kajstråk som sällan någon nyttjar trots god tillströmning av folk ett sten kast bort utan att utsätta den logistiska biten där konsten måste fraktas ostört från tillbyggnad till utställningssalar utan att krocka med den publika delen.

Jag har i mitt projekt hämtat inspiration från Slottet och Nationalmuseums symboliska trappor och utifrån dom tankebanorna försökt att skapa en sekvens som kan komma att bli ett minne för besökaren. Som tar start i tillbyggnadens foajé där man tar sig ner för en 180 graders ramp och kommer ut i ett avlångt rum som fungerar hörsal vid eventuella seminarium och kan även nyttjas som en utställningssal för exempelvis mer temporära och samtida utställningar, givetvis kan även samlingen konst på papper exponeras i tillbyggnaden.

Abstract [en]

The task, the given. It consists in designing an extension to the National Museum from 1866 pads on Blasieholmen. The proposed building is designed to complement the National Museum's activities with a program for both public and internal functions. The building's major task is to provide the National Museum with the logistics. Where art is received and unpacked and then transported further into the museum's exhibition halls, a large emphasis is placed on art's entering the building must not be crossed by public visitors. The building includes features such as a public study room for researchers working with art archive and workshops, warehouses, conservation studios and technology areas. In addition to the logistical include for building a large number of office locations both fixed and flexible workplaces for staff working with the museum's activities.

In addition to the judgment given program functions, I have chosen to expand and tried to create a more public building to generate life to a kajstråk who rarely uses despite good influx of people a stone throw away without exposing the logistical piece where art must be transported undisturbed by extension to exhibition halls without bumping into the public part.

I have in my project, inspired by the Royal Palace and National Museum symbolic stairs and from judgment thought process trying to create a sequence that may become a thing of the visitor. That takes start in the building's lobby where you get down to a 180-degree ramp and come out in an oblong room that serves auditorium at any seminar and can also be used as an exhibit for example, more temporary and contemporary exhibits, of course, can also be the art collection at paper exposed to the building.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 5 p.
Keyword [sv]
Tillbyggnad, Nationalmuseum, Blasieholmen, Museum
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122448OAI: oai:DiVA.org:kth-122448DiVA: diva2:622432
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-06-26 Created: 2013-05-21 Last updated: 2013-06-26Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Tillbyggnad Nationalmuseum(5415 kB)170 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 5415 kBChecksum SHA-512
49888b583c24b87274f9bab3d4f7fb0c806e8d07b0abc2adcee958dba6b9f931c780bec2c04588b40c097d3e0ca706d5e1843043c9844f96860eec2569b24d51
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 170 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 218 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf