Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tillbyggnad Nationalmuseum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Addition National Museum (English)
Abstract [sv]

Projektet ger ett förslag på en tillbyggnad till National Museum i Stockholm. Tillbyggnaden rymmer konserveringsateljéer, magasin och kontor. Projektet behandlar förutom programmet också en parkplanering och förslag på utformning av kustlinjen på Blasieholmen. Utgångspunkten i projektet har varit att ett Nobel Centrum ska byggas på östra Blasieholmen, och att det då inte blir mycket plats över till parken. Byggnaden och parken har formats av detta, och försöker skapa starka kvaliteter både för stadsrummet och för de anställda och besökande på National Museum. Funktionen och programmet har fått styra planen till stor del, tillsammans med parken. Stora delar som inte kräver ljus har placerats under mark för att möjliggöra ett behagligt landskap och en volym på platsen som bätter passar in under omständigheterna. Det yttre av byggnaden har ritats i stram klassisk stil för att passa in på platsen bredvid museet och omringat av några av Stockholms vackraste klassiska fasader. Genom att arbeta med höjd- och materialskillnader i parken och en vacker, välproportionerad fasad tillsammans med en funktionell planlösning och en byggnadsvolym som står på rätt ställe på platsen är projektet ett väl avvägt förslag för en eventuell tillbyggnad.

Abstract [en]

The project gives a suggestion for an addition to the National Museum in Stockholm. The addition will house conservation studios, warehouse and offices. Besides the program the project also deals with a detailed park and landscape design and gives a suggestion for a design of the coastline on Blasieholmen. The project is based on the assumption that there will be built a Nobel Center at the eastern Blasieholmen, and that it won't leave much room for the park, this assumption has strongly influenced the building and the landscape, and the project aims at creating lasting values and qualities in the urban spaces, as well as for visitors and employees at the National Museum. The function and program has dictated large parts of the plan solution, along with the considerations for the park. Large areas that don't require sun light has been placed underground to allow for a pleasing landscape as well as a smaller above-ground-volume that fits the circumstances better. The facade is designed in a strict classical style, to fit next to the museum and to live up to the task of being surrounded by some of Stockholms most beautiful facades. By working with height and material differences, a well designed facade, functional plan and a volume positioned in the right spot the project gives a well suited proposal for an addition to the National Museum.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 8 p.
Keyword [sv]
nationalmuseum, tillbyggnad, stockholm, arkitektur, museum, landskap, blasieholmen
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122452OAI: oai:DiVA.org:kth-122452DiVA: diva2:622442
Educational program
Bachelor of Science
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-06-26 Created: 2013-05-21 Last updated: 2013-06-26Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Addition National Museum by Petter Vitestam(4357 kB)50 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 4357 kBChecksum SHA-512
2b552337cad0d922933dd482f58bd8b2ee6cacd43c983a5b1f576804b503c8e19dbc094d8e0bd2f19fdb7401484bd1623271d0913dcdb1d1221c22f87aa0d266
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 50 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 56 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf