Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Reflektion: Annex till Nationalmuseum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Reflection : Annexe to the national museum (English)
Abstract [sv]

Den nya tillbyggnaden är placerad i parken bakom Nationalmuseum och innehåller både interna och publika funktioner. De främsta funktionerna är kontor och ateljéer samt en ny inlastning för konsten. En gång under marken kopplar ihop tillbyggnaden med museet där både personal och konst kan förflytta sig mellan byggnaderna.

Byggnaden följer förlängningen av Blasieholmsgatan, kajkanten och Nationalmuseums fasad och består av två förskjutna volymer, en i glas och en i betong. Detta gör att fasaderna som vetter mot museet och Skeppsholmen är helt täckta i glas och reflekterar ner ljus till parken samt speglar omgivningen. Nationalmuseets ”baksida” får en ny betydelse då den speglas i tillbyggnadens stora glasfasad och på så sätt bildar dess framsida. Den norra fasaden med stora fönster släpper in norrljus till ateljéerna och ger en inblick i verksamheterna som pågår inne i byggnaden

Kommunikationen är placerad innanför glasfasaden för att visa upp rörelserna mot parken. Parken får nya gångvägar och blir en plats att röra sig över. På så sätt blir rörelserna i byggnaden och i parken parallella.

Abstract [en]

The new building is located in the park behind the National Museum and includes both internal and public functions. The main features are office and studios as well as a new loading of the arts. An underground passageway connects the building with the museum where both staff and art can move between the buildings.

The building follows the extension of Blasieholmsgatan, the quayside and the National Museum façade and consists of two offset volumes, one in glass and one in concrete. The facades facing the museum and Skeppsholmen is completely covered in glass and reflect light down to the park. The facades also reflect its environment, the backside of the National museum becomes the frontside of the new building.

The north façade with large windows letting in light north to the studios and gives an insight into the activities going on inside the buildingCommunication is placed inside the glass facade to showcase the movements against the park. The park gets new walkways and the movements inside the building and  the park becomes parallel.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 3 p.
Keyword [sv]
Nationalmuseum, Tillbyggnad, Blasieholmen
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122592OAI: oai:DiVA.org:kth-122592DiVA: diva2:622897
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-05-29 Created: 2013-05-23 Last updated: 2013-05-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 58 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf