Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tillbyggnad vid Nationalmuseum: Parametrisk studie
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
New building for the National Museum Stockholm : Parametric study (English)
Abstract [sv]

Tillbyggnad Nationalmuseum

Kontext och form

Jag ville förhålla mig fritt i utformningen av en tillbyggnad till Nationalmuseum. Muséet är pampigt och behöver kontraster snarare än likhet.

Platsen utmärker sig dels i att den är nästan plan och att den är kraftigt skuggad av NM och Lydmar hotell under framförallt vintermånaderna. Tomten har även stora träd som stäcker sig över NM och ger platsen uttryck.

Så jag ville arbeta vidare parametriskt med dessa platsbundna element.  Det första steget var att definiera en volymgräns som samspelar med platsens träd och byggnader. Även att skapa positiva uterum för människor. Solen bör ha tillgång till alla husets inre delar, och detta skapar smala volymer. Så jag lät den yttre gräns skjuta upp och skar sedan den med hjälp av viktiga lågpunkter i solens kurva under framförallt vinterhalvåret. Dessa skärningar förhåller sig till omkringliggande byggnader och garanterar maximal soltid under viktiga tidpunkter under året. Vissa tider under året skuggas platsen kraftigt av NM då kan de korrelerande volymerna vara högre. På så sätt skapades volymen tak efter solens skärningar på plastsen. Det hexagonala gridet passade bra till volymen och innebar små förändringar på naturens förutsättningar.

Byggnaden består av ”in situ” betong skivor som bär bjälklag och tak. De lätta panelfasaderna består av ett stålgrid som bärs av pelarburna golvbjälklag. Innerväggar och takbjälkar är av limträ.

Abstract [en]

Addition to the National museum in Stockholm – Bachelor project KTH Architecture Noa EricsonThe museum built in the late 19th century has not been through many major changes during the decades. Apart from having been made dark on the inside for the security of the art. And an additional building proven now to be too small.The new plan is to open the shades and move the administrative functions to a new building on the back of the museum. An investigation suggested an underground solution for the art storage and I embraced that strategy separating my building from the museum.The design process had its origin in the surrounding buildings and the positive spaces they create. The new footprint of the building should inspire people to use them as a natural part of the landscape. After establishing a footprint I used Professor Ralph Knowles solar envelope design methodology for the volume of my building. The impact from my building should be light in the solar landscape. The next step was to find a grid system supporting my shape, and then dividing it down to a triangle. So with the hexagonal primal grid I built the plans and facades. Not being a slave under the grid but using it as a guideline did help speed up the design process. The building has a clear division between public and museum functions. A café and an big conference room acts as public spaces while the other functions are found mirrored above and below. The building has many flows of people and art that need to be catered for as streamlined as possible. Therefore a majority of the design work took place at the drawing table with plans and flow charts.In the presentation I was striving to achieve accurate descriptions in model drawing and computer representation. A complex task which inspired me to combine the laser cutter with traditional aquarelle techniques. And building a 1:100 model took me on a journey of understanding the site and its limitations.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 10 p.
Keyword [sv]
Nationalmuseum, solstudie, parametrisk design, Stockholm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122575OAI: oai:DiVA.org:kth-122575DiVA: diva2:622921
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-09-06 Created: 2013-05-23 Last updated: 2013-09-06Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(26808 kB)88 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 26808 kBChecksum SHA-512
d177973ac24d2798d4133ba7f6e8bb520b1c348e0e7d781c4072a9e6d04d2f5699ef2a2f05fe9e08030b37b6fa4ced3010917e537bee2ed01b9077a55a179235
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 88 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 120 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf