Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Mariehällsskolan
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Elementary school in Mariehäll (English)
Abstract [sv]

Mariehällsskolan ligger i den nya stadsdelen Annedal på gränsen mellan Sundbyberg och Stockholm och är en grundskola för 750 elever från förskoleklass till årskurs 5. Skolbyggnaden inrymmer även ett kulturcentrum som kan hyras ut när det inte används. Byggnadens dubbelprogram med ett kulturcentrum som riktar sig utåt mot stadsrummet, kombinerat med en skolavdelning som vänder sig mot en lugn park, gör att byggnaden får två sidor med olika karaktär.

Mellan hemvisterna och kulturcentrum finns skolans administration och personalavdelning. Avdelningen för elevvård är också kopplad till denna del men är placerad närmast hemvisterna för att vara mer lättillgänglig för skolbarnen. Länken mellan hemvisterna och kulturcentrum utgörs av en korridor av tegelpelare längs med en glasfasad mot parken, där naturen bjuds in. På översta våningen finns en terrass som kan användas för utomhusundervisning som exempelvis odling, läsning, eller som plats för rekreation.

Abstract [en]

The school in Mariehäll is situated in the Stockholm suburban area Annedal. It is an elementary school for 750 students aged 6-11 years. The school building also contains a cultural center that is available to the public. The cultural center is placed towards a public square and the school part is situated towards a quiet park, which creates a building with two different facade expressions.

The administration is placed between the cultural center and the classrooms. The staff room and the school nurse unit are connected to this part of the building, next to the classrooms to be available to the students. The link between the school part and the cultural center is constituted by a corridor of brick columns along a glass facade towards the park. On the top floor there is a terrace that can be used for education outside, for example cultivation studies, reading or as a place for recreation.  

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 4 p.
Keyword [sv]
Skolbyggnad, Kulturcentrum, Mariehäll, Terrass, Pelargång, Tegel
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122598OAI: oai:DiVA.org:kth-122598DiVA: diva2:622923
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-05-29 Created: 2013-05-23 Last updated: 2013-05-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Mariehällsskolan(1984 kB)328 downloads
File information
File name FULLTEXT03.pdfFile size 1984 kBChecksum SHA-512
9dc7891431295ee366208a186513a5d350173afc10ad743b79d4c472b853d57681d8f6d5b9ab596f18d5938612c679c3ffb5926d731f12c9d68f2b246cc7dc88
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 328 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 134 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf