Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Glasblåseri och boende i Hebrons gamla stad
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Glass blowing factory and housing in old town Hebron (English)
Abstract [sv]

Kandidatprojektet tog sin grund i att jag ville se vad en organisation som Arkitekter utan gränser gör. Genom dem reste jag till staden Hebron som är en av världens äldsta kontinuerligt bebodda städer.Hebron ligger I gränslandet mellan Israel och Palestina och båda länderna har befolkning som bor i den gamla staden.Husen är byggda av lokala material så som sandsten och kalksten med ett bruk bestående av mald sandsten.Staden är byggd i en så kallad mamluk-stil och innertaken är oftast kryssvalv och innergården det primära vardagsrummet för samling.Uppgiften var att på en centralt benägen, totalt förfallen tomt rita och planera ett glasblåseri (en av stadens äldsta traditioner) och möjlighet till boende.Tomten möter upp med kringliggande hus på ett hackigt vis och den sluttar ned mot den gamla stadens huvudgata (souq).Glasblåseriet är placerat i byggnadens understa del för att tillgängliggöra entré för turister från souq-gatan och för att även tillgängliggöra den enda entré som leder till en körbar väg för transport av varor och material. Ljussläpp går att skapa så att man får ner dagsljus trots att man är placerad under mark.De två boendena är konstruerade i olika stil. Det ena följer stadens mer vertikala struktur. Byggnaden är centrerad runt en innergård där man sedan går upp för flertalet trappor för att komma till de olika sovrummen. Innergården är delvis klimatskyddad och ritad för att ge sol på vintern och skugga på sommaren.Det andra boendet är horisontellt. Entrén är under tak men ändå öppen och fungerar som en mer traditionell hall. Sedan kan man antingen gå in mot familjens privata del eller till vardagsrumsdelen med tillhörande kök och innergård.Båda boendena är insynsskyddade så inga egna tillägg skall behöva göras då detta ofta är ett problem i den gamla staden och bidrar till att den förändras från sitt historiska värde. En tanke finns även i hur överskottsvärmen från ugnen skall kunna användas till uppvärmning av vatten åt de boende.

Abstract [en]

The project started with me wanting to find out what organizations such as Architects Without Borders do. Through their most recent project I travelled to the city of Hebron, one of the oldest continuously inhabited cities in the world.Hebron is situated on the border between Israel and Palestine and both states inhabit the area of the old town.The houses are built from locally produced materials such as sandstone and limestone with a mortar made from grinded sandstone.The city is built in a so-called mamluk style with inner ceilings that are cross-vaulted and the main living room is an inner courtyard.The assignment was to, on a centrally placed, in complete ruins, -site draw a glass blowery (one of the city’s oldest traditions) and housing.The buildings surrounding the site create a very uneven site-border. Also the site is in a slope towards the main street of the old town (souq).The glass blowery is situated in the lowest part of the building in order to use the two entrances there. One that is the easiest way to enter for tourists from the souq and the other is in direct connection with the only road in the old town that is accessible by car and will be used for transport of goods and wares. Highly placed openings will bring down daylight even though the glas blowery is in the basement.De two housing units are drawn in two different ways. One follows the citys vertical structure. That housing is centred round the inner courtyard in connection with indoor living room and kitchen. A series of stairs leads up to the various bedrooms on the upper floor. The inner courtyard is partly covered thus protecting against the sun during summer and letting in sun during the colder winters.The other housing unit is horizontal. The entrance is roofed but without walls. The purpose of this is to create an entrance hall instead of letting visitors straight in to the living room. From here you make a choice on either going to the part with living room and kitchen or to the living quarters for the family. The two parts of the housing being separated.Both housing units are built to minimize the insight and by doing so reducing the amount of changes the owners of the houses will try to prevent insight themselves. This is a problem at the moment in the city. There is also an idea developed in preserving the excess heat from the glass oven and using it to heat water to the people living in the housing units.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 6 p.
Keyword [sv]
eget upplägg, Arkitekter utan gränser, Hebron, Restaurering, glasblåseri, boende
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122981OAI: oai:DiVA.org:kth-122981DiVA: diva2:624196
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-06-19 Created: 2013-05-30 Last updated: 2013-06-19Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 30 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf