Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Skola i Mariehäll
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
A school in Mariehäll (English)
Abstract [sv]

Jag har ritat en skola i Mariehäll. Konceptet för skolan baserar sig på att skolans program delas upp och får rymmas i fyra volymer. Då volymerna förskjuts i relation till varandra skapas mellanrum där skolans kommunikationer sker. Det har varit viktigt att skapa välfungerande och tydliga flöden.

Programmet som fördelas i de fyra huskropparna kan grovt delas upp i kategorier. En kategori innehåller utrymmen för personal, administration och lokalvård, en annan ett kulturcentrum och skolrestaurang och en tredje skolbarnens hemvist. Hemvist är en enhet som består av tre klassrum samt andra rum som krävs för att bedriva skolverksamhet. I skolan finns åtta hemvist.

Kulturcentrumet är menat att användas av allmänheten utöver skoltid, på så vis integreras skolan i sin omgivning. Kulturcentrumet är placerat längs huvudstråket vid skolan, Tappvägen, för att offentliggöra verksamheten.

Det har varit en utmaning att gestalta skolan så att den passar i sin kontext men att samtidigt ha en egen identitet. Exteriört präglas skolan av betong, glas och ett iögonfallande mönster av facetterad betong. Interiört har jag fullföljt en idé om en annorlunda ljusbild genom två slags fönster i fasad. Den ena typen av fönster är högt uppsatta för insläpp av ljus medan den andra typen är lägre satta gluggar som ger utblickar.

Skolans kommunikationer och fördelningen av programmet har varit ett försök att skapa en icke-hierarkisk byggnad där mycket är nära till alla och där skolbarnens vistelse är trygg.

Abstract [en]

I have designed a school in Mariehäll. The concept of the school is based on that its program is divided and fitted into four volumes. These volumes are separated relative to each other and create a space in between which is used for the communications in the school. It has been important to create a well-functioning movement flow in the school.

The program fitted into the four volumes can roughly be categorized. The first category contains spaces for staff, administration and cleaning, the second a culture center and the school restaurant and a third category the schoolchildren’s domicile. A domicile is a unit of three classrooms and additional rooms necessary for the domicile to function. There are eight domiciles in the school.

The culture center is meant to be used by the public during off-school hours, in that way the school is integrated in its surroundings. The culture center is placed along the main road closest to the school, Tappvägen, to display the activity.

It has been a challenge to design the school so that it fits in its surroundings but still has an identity of its own. The exterior of the school is mainly concrete, glass and pre-fabricated façade modules with a faceted pattern. I have followed through with a concept for the school in terms of the placement of windows. In the domiciles there are large windows placed just around eye level for an adult, these windows are supposed to let in sunlight and daylight. Another type of windows are small and placed lower, in eye level for a child standing up or a person sitting down. The smaller windows are meant to allow outlooks.

The manner in which the communications and the program in the school have been distributed is the result of an attempt to design a non-hierarchical building where much is near to many and where the pupils are safe.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 4 p.
Keyword [en]
school, primary school, Mariehäll, Annedal, Stockholm, Ville Vessla, Tappvägen, Annedal park, Bullerby square, program, domicile, culture center
Keyword [sv]
skola, grundskola, Mariehäll, Annedal, Stockholm, kvarteret Ville Vessla, kv. Ville Vessla, Tappvägen, Annedalsparken, Bullerbytorget, program, hemvist, kulturcentrum
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-123350OAI: oai:DiVA.org:kth-123350DiVA: diva2:625822
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Presentation
2013-05-16, Yttre Övre Ateljén, Östermalmsgatan 26, Stockholm, 13:00 (Swedish)
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-06-25 Created: 2013-06-05 Last updated: 2013-06-25Bibliographically approved

Open Access in DiVA

David Urumovic - Teknologie Kandidatexamensarbete Arkitektur(23250 kB)52 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 23250 kBChecksum SHA-512
ed24c7f2eb08b6f9d11e3933e24664649c245400b1564c2daa7ef36d94dfbc120c9727ffafcddd9e8e2964562fd20a6d2600a220565e346a383627ccd077add4
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 52 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 105 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf