Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tillbyggnad Nationalmuseum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.ORCID iD: 0000-0002-4963-0308
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Annexe- the National Museum (English)
Abstract [sv]

En introvert byggnad där den mänskliga användningen står i fokus. Interiören är separerad från exteriören och relaterar inte till omgivande park och turism. Det inre lugnet och arbetsron för personalen är central. Dess användare är en grupp entusiaster som tillägnar deras liv åt konsten. De är verksamma i ett laboratorium där de förvaltar nationens värdefulla konstsamling.

     Tillbyggnadens exteriör framstår som en solid volym med stängda fasader mot staden. Håltagningar i fasad gör byggnaden sårbar. Arbetet ska skyddas från offentligheten. Personalen är i behov av ett antal yttre kvaliteter för att tillgodose sitt arbete, så som dagsljus, möjlighet att avgöra tiden på dagen samt bestämma vädret. I byggnaden används tre sätt att inkorporera dessa parametrar. Kanaler placerade i ytterväggarna leder ned släpljus till de olika våningarna. Schakt löper genom byggnaden på olika ställen och tillåter direkt kontakt med exteriören. Fönstren i fasad är vinklade för att minska insynen liksom för att påminna personalen om värdet på deras arbete samt dess behov av att vara separerade från stadens kontext.

Abstract [en]

An introvert building where the human use is in focus. The interior is separated from the exterior and does not relate to the surrounding park and tourism. The inner calm and focus for the highly productive staff is central.

Its users is a group of enthusiasts who devote their lives for the art, its history and its preservation. They are working in laboratory where they manage the nations highly worth art collection.

     The buildings exterior perceives as a heavy solid and a closed facade against the city. Windows in the facade make the building vulnerable. The work shall be protected from the public. The staff need outer qualities that improve their work, such as daylight, the ability to settle time of day and to determine the weather. Inside the building three methods are used to incorporate the three parameters to condemn the context. Canals are located in the outer walls to bring light down on the walls. Shafts run trough several floors and are placed to create certain spaces. The windows are tilted to reduce the transparency and to remind the staff inside about the value of their work, and its need to be separated from the city’s context.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 3 p.
Keyword [sv]
Nationalmuseum, Blasieholmen, Tillbyggnad, 2013, Ljus, Interiör, Stockholm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-123409OAI: oai:DiVA.org:kth-123409DiVA: diva2:626555
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-08-16 Created: 2013-06-09 Last updated: 2013-08-16Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Nr1.Försättsblad(1185 kB)58 downloads
File information
File name COVER01.pdfFile size 1185 kBChecksum SHA-512
2dbb1b93ef7f532b385423818cfbe65e127274f3a8d347f5aabb9acd2a81209be525bc49ec5f95ceb38431414e3c186b751193095f3ad661df991113277ff02b
Type coverMimetype application/pdf
Nr2(22819 kB)49 downloads
File information
File name ATTACHMENT01.pdfFile size 22819 kBChecksum SHA-512
452a6e310666cac39ffbddf0372354ff52b55f00b7c9307ca87fd7bd01c62d3335569b8599b3d90ddbcf1eeb1b2ead0631e427eb20cd9c699d04d6a5db3feec3
Type attachmentMimetype application/pdf
Nr3(100365 kB)25 downloads
File information
File name ATTACHMENT02.pdfFile size 100365 kBChecksum SHA-512
f7bb07ae8562b763b143ed4253f34925624ddaa235803025217652370ac1925c690bc04f3ab7e6f7ac0191e13b87aeda0bb945a493ef773abb373ca3bc6ac115
Type attachmentMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Husman, Louise
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 97 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf