Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Stadshus i Stadshagen
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Urban Building in Stadshagen (English)
Abstract [sv]

En tung kärna klädd i tyger. Tunna och tunga gardiner som skyddar och filtrerar omgivningarna, definierar rummen och det privata. Ett rumsligt socialt liv likt det turkiska eller japanska, med mindre rumsavsatser för sömn och ensamhet. En öppen cirkulation längs med fasaden. Så mycket fönster som möjligt. Skjutdörrar och franska balkonger uppradade efter varandra. En tydlig koppling mellan utomhusklimatet och atmosfären i lägenheterna, ljuset, vinden, det råa.

 

Huset ligger i ett område med främst mindre lägenheter, ettor och tvåor. Jag ville rita större lägenheter, och huvuddelen av lägenheterna är tvåor till femmor på 70 - 120 kvadratmeter, inklusive sammanhängande förråd. Armar från det centrala trapphuset sträcker sig ut i olika riktningar på varannan våning. En gemensam tvättstuga i söderläge, ett motionsrum medförmiddagssol och ett fest/mötesrum med kvällssol. För att inte behöva ta parkmark i anspråk har huset sin gård på taket, där det också finns en paviljongsbyggnad.

Den kuperade parken söder om huset möter kontorsplanet på plan ett i samma nivå. Kontor och lägenheter delar trapphus och utgång till parken. Mot gatan finns lokaler, som ett café och en sällskapsklubb, samt Stadshagens tunnelbaneuppgång.

Abstract [en]

A solid draped in fabrics. Light and heavy curtains, protecting and filtering the outside, defining space and privacy. An open, circulating composition of rooms along the facades. Larger, connected rooms for socializing, smaller podlike rooms for rest and study. An imagined life, inspired by the Japanese or Turkish ways of living. A maximum of windows. French balconys and sliding doors. A close connection between the outside climate and the interior. Light, wind, wheather.

The building houses mainly larger appartments, 70 - 120 sqm. The central stairwell is shared by both the appartments and the offices, and from it, arms holding practical and social functions such as a laundry room, a gym and a party/meeting room spread. The roof functions as the buildings garden.

The building is situated on top of a subway station, in the northern end of a park. The rooftop garden allows for the building to make a smaller footstep in the park. The ground floor has spaces for smaller businesses and a garage. It's an urban building facing the street, situated in a park.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 6 p.
Keyword [sv]
Tjället 3, bostadshus, urban byggnad, Stadshagen
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-123527OAI: oai:DiVA.org:kth-123527DiVA: diva2:627072
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-07-01 Created: 2013-06-10 Last updated: 2017-02-02Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 104 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf