Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Varv på Beckholmen
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Shipyard at Beckholmen (English)
Abstract [sv]

Den nya varvsbyggnaden huserar Stockholms Reparationsvarvs befintliga verksamhet på Beckholmens västra hörn intill GV-dockan.

Byggnaden består av en skrovhall stor nog att rymma en skärgårdsbåt, ett större antal verkstadshallar, förråd och miljörum. Placering på tomten styrs till stor del av funktionskrav som närhet till kranar, utrymme för att ta upp båtar med shiplift, och tillräckliga uppställningsytor.

Byggnadens organisation är till stor del styrd av verksamhetens många tekniska krav. Mot norr ligger entré, personallokaler och genom en överbelyst korridor når man  arbetslokalerna. Korridoren fungerar som ett invändigt släpp mellan byggnadsvolymer och separerar lättare verksamhet från grövre som innebär mycket smuts och buller. De 4 större verkstäderna har kontakt med kranen vid dockan för att smidigt kunna ta in fartygsdelar, och direktkontakt in till skrovhallen via stora rullportar.

Primärstrukturen är en stålstomme av I-profiler med tak av underspända stålbalkar. Den höga skrovhallen stöttas upp på tre sidor av kringliggande hallar genom tvärgående balkar som sammanfaller med väggar och entresoler.

Abstract [en]

The new shipyard is located at the island of Beckholmen in central Stockholm. The building is the new home for the shiprepairation of Stockholms Reparationsvarv, currently situated outdoors at the west side of the island.

The building includes industrial halls of different sizes and store rooms.

The relationship between building and site is determined by functional requirements such as the distance to dock and cranes, margins to turn the shiplift and space for storage of boats and shipping containers.

The organization of rooms within the building is according the the technical requirements of the industy and the flows of people, trucks and ships moving through the spaces. The entrance in the north corner of the building is followd by an overlit corridor wich splits in two and becomes the L-shaped spine of the complex. This spine splits the volume in three, creating a long and narrow (but well lit) gap through wich people can move freely without passing through the rough spaces of the halls. The 4 biggest halls are situated at the east side of the building in contact with the crane and dock, allowing transportation of ship engines etc. from ship to repair shop.

The building is composed of a steel structure with trapetziodal steel cladding.

 

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 8 p.
Keyword [sv]
varv, varvsbyggnad, Beckholmen, Stockholm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-123551OAI: oai:DiVA.org:kth-123551DiVA: diva2:627421
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-06-19 Created: 2013-06-11 Last updated: 2013-06-19Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 59 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf