Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tillbyggnad vid Nationalmuseum i Stockholm
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Addition to the National Gallery in Stockholm (English)
Abstract [sv]

Uppdrag: Att rita en byggnad som är kopplad till befintliga Nationalmuseum från 1866. Tillbyggnaden skall innehålla både interna och publika funktioner, det som behövs för att göra nya Nationalmuseums verksamhet komplett. Ett nytt Nobelmuseum skall även byggas på tomten intill så Museiparken på baksidan av Nationalmuseum bör även gestaltas för att på bästa sätt se till existerande samt framtida behov och flöden.

 

Mitt förslag ger Museiparken en stark identitet där gestaltningen av parken ligger på tre nivåer; behandlingen av den hårdgjorda marken och programmeringen av densamma, håltagningen i mark som blir till innergård en nivå under mark samt den mindre byggnad som utgör den publika delen. Den visuella kontakten med verksamheten ”under jord” från markplan bidrar även till parkens dragningskraft.

 

Parollen för gestaltningsförslaget har varit att dela upp programmets komplexitet i tre separata delar; Konstens väg, Personalens väg och Publikens väg. Konsten hanteras av klimat- och säkerhetsskäl i avskilda zoner och Konstens väg möter aldrig Publikens. Personalens väg

handlar främst om en god och kreativ arbetsmiljö samt flexibilitet i rum, ljus och klimat. Från de strikta klimatkrav som konsten kräver till en halvklimatiserad zon kring innergården till utomhusmiljön på densamme. Personalen är placerad kring innergården där organisationen av rum givits av funktionskraven. Publikens väg är byggnaden ovan park, denna möjliggör både angöring av lastbil samt rymmer både vakt och studiesal.

 

En tillbyggnad och en park som är lika ödmjukt i sin relation till Nationalmuseum som den är lekfull och progressiv i sin ambition. 

Abstract [en]

The task: To design an addition to the National Gallery from 1866. The proposed addition is to complement the National Gallery with a program for both internal and public functions, all features needed to make the new National Gallery complete. A new Nobel Museum is also being built on the pads of Blasieholmen, neighbouring with the National Gallery. Attention to these future flows are important, as the ”museum park” behind the National Gallery will be the front of the new Nobel Museum.

 

I have in my project given the ”museum park” a strong identity. The design and idea of the park are on three levels; the treatment of the ground and the programme of the public space, the inner court yard one floor below ground that creates a visual contact with the park and the smaller building that contains all public functions.

 

To organize the complexity of the program the given internal/public functions are divided in to three different passages; the passage of the art, the staff and the public. The passage of the art is led through separated climate zones and is due to security never crossed with the public passage. The passage of the staff is all about a good and creative working environment with flexibility in space, light and climate. The climate varies from the strict climate that the art demands, the semi-climatized zone between the outdoor courtyard and the office space and the outdoor court environment. The staff of the National Gallery is placed around the courtyard where the organization of rooms are given by its primary functions. The passage of the public is the building above ground as well as the park.

 

An annex and a park that is as humble in its relation with the National Gallery as it is playful and reckless in its ambition.

 

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 6 p.
Keyword [sv]
Tillbyggnad, Nationalmuseum, Blasieholmen, Museum, Park
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-125586OAI: oai:DiVA.org:kth-125586DiVA: diva2:639834
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-09-09 Created: 2013-08-09 Last updated: 2013-09-09Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Tillbyggnad vid Nationalmuseum(2108 kB)105 downloads
File information
File name ATTACHMENT01.pdfFile size 2108 kBChecksum SHA-512
c2195fc25b3f31eb356230300dde8e8a081ff964cb9a99c5eabb957bfd81fc73034e1ccfb848f053752bbfa97419e1d2d8814cade1a4f1ecf81a2b18842d466c
Type attachmentMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 38 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf