Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Samverkan arkitektur och installationer: Osynligt ventilationssystem i utställningssal på Plan 4, Nationalmuseum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Civil and Architectural Engineering, Building Technology and Design.
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Civil and Architectural Engineering, Building Technology and Design.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Integrating Architecture and Installations : Concealed ventilations in exhibition hall on Floor 4, Nationalmuseum (English)
Abstract [sv]

Detta examensarbete har utförts i samarbete Statens Fastighetsverk. I dagsläget pågår renoveringen av Nationalmuseum där byggnaden skall återställas till sitt ursprung och ett nytt ventilationssystem skall tillgodose ett stabilt inneklimat för bevarandet av museiföremålen. Examensarbetet undersöker hur de krav som ställs på ventilationssystemet kan kombineras med de begränsningar som byggnadens kulturminnesmärkning medför genom att besvara frågan ”Hur kombinerar man dagens behov av installationer med en kulturhistorisk byggnad utan att påverka det kulturhistoriska värdet?” För att exemplifiera denna problematik presenterar vi ett principiellt lösningsförslag för installationssamordningen till en utvald del av byggnaden.

Ventilationsförsörjningen till utställningssalarna på Plan 4 utgör ett av de svåraste samordningsområdena i byggnaden. Det valda utrymmet för lösningsförslaget är bjälklaget på Plan 6 som skall försörja en av dessa salar. En fördjupning görs inom museiklimat och dess påverkan på såväl konsten som byggnaden och installationerna. I dagsläget pågår diskussioner där museiklimatkraven ifrågasätts och en internationell standard eftersträvas. Då ventilationssystemets utformning är direkt kopplat till det eftersträvade inneklimatet avslutas rapporten med en diskussion kring klimatkraven på Nationalmuseum och hur dessa kan tillgodoses.

Våran slutsats är att det är utifrån byggnadens begränsningar och inte verksamhetens behov som en hållbar samverkan av arkitektur och installationer kan åstadkommas.

Abstract [en]

This degree project has been carried out in collaboration with the National Property Board of Sweden. The National Museum is currently undergoing renovation where the goal is to restore the building to its original glory. A new ventilation system is to be installed to facilitate a stable indoor climate for the conservation of museum artifacts. The building has been declared a historical monument which imposes limitations on permissible alterations to its architecture and construction. The degree project examines how to combine these limitations with the demands made on the ventilation system by answering the following question, "How can modern installations be integrated within a historical monument, without affecting the historical value?" To exemplify the complexity of this problem, a section of the building has been chosen and studied in more detail. A principle solution is then presented where the installations are integrated with the surrounding structures.

The air supply to the exhibition halls on the fourth floor constitutes one of the more complex problems in the building. The installations that service these halls are to be contained within the floor structure above. It is this floor structure that has been studied in more detail. The museum climate and its effects on the artifacts, building construction and installations are studied in depth. Currently the museum environment is a heated topic of discussion where prescribed guidelines are challenged and an international standard is sought. The desired indoor climate determines the scope of the ventilation system. Therefore this report concludes a discussion on the climate requirements presented by the National Museum and how these can be accommodated.

Our conclusion is that a sustainable integration of architecture and installations can be achieved when the solution is based on the limitations of the building as opposed to the demands of the occupants.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 36 p.
Keyword [en]
Renovation, Museum Environment, Ventilation, Museum Climate
Keyword [sv]
renovering, klimatisering, ventilation, museiklimat
National Category
Civil Engineering
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-127270OAI: oai:DiVA.org:kth-127270DiVA: diva2:643811
External cooperation
Statens Fastighetsverk
Educational program
Bachelor of Science in Engineering - Constructional Engineering and Design
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-08-28 Created: 2013-08-28 Last updated: 2013-08-28Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(2385 kB)509 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 2385 kBChecksum SHA-512
6d6cecfdf41f725e4ba8e16a407ae6028cd1458a635794473ab14d016584029e572f5e07e604bdbf5e25db6c4c97efed84ae610257425544ef7dd2362c7176eb
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Building Technology and Design
Civil Engineering

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 509 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 733 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf