Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Prediktion av lägenhetspriser.: Modeller för prediktion av bostadsrätt samt hyresrätt.
KTH, School of Engineering Sciences (SCI).
KTH, School of Engineering Sciences (SCI).
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Bostadsrätter och hyresrätter är två olika upplåtelseformer. Bostadsrätt är en upplåtelseform där medlemmarna i en bostadsrättsförening äger rätten till att nyttja bostadslägenheterna, lokalerna eller småhusen mot en ersättning medan hyresrätt är en upplåtelseform där hyresgästen hyr bostaden eller lokalen av antingen en hyresvärd eller ett företag.

Syftet med denna rapport är att komma fram till vilka faktorer det är som påverkar priset på både bostadsrätter samt hyresrätter. Detta ska sedan kunna användas som underlag för både fastighetsbolag och privatpersoner i att kunna värdera sina bostäder på ett ungefär.

Två grundmodeller ska tas fram, en för lägenhetspris och en för hyra. Lägenhetspris och hyra är beroende variabler och kommer att bero av olika förklarande variabler som exempelvis boyta, antal rum samt tillgång till källare. När två grundmodeller tagits fram ska det undersökas om det går att reducera modellerna, med andra ord om grundmodellerna verkligen blir påverkade av alla förklarande variabler den innehåller.

Resultatet blev att den beroende variabeln lägenhetspris beror av de förklarande variablerna boyta, avgift, har tillgång till källare/förråd, byggår efter 2000 samt vilken våning lägenheten ligger på. Den beroende variabeln hyra beror däremot på boyta, antal rum, tillgång till hiss samt tillgång till källare/förråd.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 32 p.
National Category
Engineering and Technology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-139943OAI: oai:DiVA.org:kth-139943DiVA: diva2:687812
Supervisors
Available from: 2014-01-15 Created: 2014-01-15 Last updated: 2014-10-16Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
School of Engineering Sciences (SCI)
Engineering and Technology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle ScholarTotal: 61 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 123 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link