Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Konsthall Uppsala: Som en bro
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

NY KONSTHALL I UPPSALA

Det nuvarande konstmuséet i Uppsala inte särskilt välbesökt och många av dess besökare hamnar där då de gått till fel entré i vilja att besöka Uppsala slott som ligger intill. Man vill med en flyttning av verksamheten till en ny konsthall, och på en ny plats, locka till sig fler besökare och kunna arbeta i en byggnad anpassad till sitt ändamål. Det skall vara en öppen och tillgänglig mötesplats för alla.

 

PLATSEN

Uppsala är och har länge varit en stor studentstad och Sveriges fjärde största stad. Platsen jag har valt att placera det nya konstmuséet på ligger alldeles intill Fyrisån. En å som flyter genom Uppsalas mest centrala delar. Platsen har även utsikt mot stadsparken på andra sidan ån. En populär park som på varma dagar myllrar av stadens invånare. Närheten till centrum är påtaglig här och cyklister passerar på cykelbanorna längst med ån. Det är en flödenas plats med cyklar, bilar, båtar och gångtrafikanter. Här finns staden och dess puls närvarande, men även lugnet då jag ser vattnet och skogen gränsa intill. Men idag så stannar ingen upp här även om det är en plats med många kvalitéer. Idag är detta en parkering och en plats att passera. 10 minuter ifrån centrum och ca 10 minuter ifrån tågstationen.

Denna plats har många möjligheter! 

 

KONCEPT

Att skapa en koppling mellan platsens kvalitéer; stad, vatten och skogen i parken. Byggnaden blir då som en bro och konsten blir länken mellan natur och människa/ stad och park. 

Att arbeta med platsens flöden, och aktivera platsen på ett positivt sätt. Skapa en tillgänglig mötesplats.

Att alltid tänka på Genius Loci, och få denna byggnad att se lätt ut även fast än den innehåller ett stort program. Allt för att inte störa lugnet i utsikten utefter ån.

 

GENOMFÖRANDE

Genom att placera den nya konsthallen över Fyrisån skapar jag en länk mellan stad, vatten och skogen på andra sidan i parken. Då byggnaden i placerandet över ån måste ta hänsyn till att den varje år någon gång svämmar över, så måste byggnaden höjas upp för att inte konsten skall skadas. Med en upphöjning av byggnaden blir det möjligt för cyklisten och gångtrafikanter att som förut passera under byggnaden, och detta flöde kan på detta sätt främjas. En upphöjd byggnad kräver också att konstruktionen anpassas till detta, och byggnaden blir som en bro med dragstångsystem som med en transparant fasad blir synlig och ger byggnaden sitt uttryck.Det är en koppling och en transportväg som är öppen för alla. Rörelserna i och utanför byggnaden har därför varit ledande i frågeställningar om planlösningen.

En träpanel på golv, väggar och tak blir en förlängning utav skogen och betyder liv och rörelse. Det vill säga att den "spelar" tillbaka på byggnadens huvudsyfte. Glaset i fasaden släpper igenom staden och speglar den samtidigt. Konsthallarna tar del av den rörelse som finns i den övriga byggnaden genom att låta trägolvet rinna igenom och in. Men väggar och tak är vita för att konsten skall koma fram på bästa sätt. Utställningssalarnas aktivitet läcker även den ut genom glasfasaden vid en långsida, men öppnas inåt mot sig själv och ger möjligheter till olika slags utställningar och arrangemang.

Abstract [en]

NEW ART GALLERY IN UPPSALA

The current art museum in Uppsala not particularly well attended.  Many of its visitors ends up there going to the wrong entrance wanting to visit Uppsala Castle situated next door. One wants to transfer the activity to a new art gallery in a new location to attract more visitors, and also to be able to work in a building adapted to its purpose. It should be an open and accessible meeting place for everyone.

THE SITE

Uppsala is and has for a long time been a major student city, and also Sweden's fourth largest city. The site I have chosen to place the new art museum at is right next to Fyrisån. A river that flows through Uppsala's most central districts. The site also has a view of the city park on the other side of the river. This is a very popular park on warm days and teems with the city's residents. The proximity to the city center is palpable here and cyclists pass by on the along the river. It is a place of many different flows; with bikes, cars, boats and pedestrians. Here the city and its pulse is present, but also calmness from the water and the woods abut. But today, nobody stops here even if it is a place with many qualities. Today, this is a car park and a place to just pass by. 10 mins away from the city center and about 10 minutes from the train station.

This place has many possibilities!

CONCEPT

To create a link between the site's qualities; city, water and the forest and nature in the park. The building then becomes a bridge and the art becomes the link between nature and man/city and park.

Working with the different flows on the site, and activate the site in a positive manner. Create an accessible meeting place.

Always think of the Genius Loci, and get the building to look light even though than it contains a large program. Anything to not disturb the tranquility of the view along the river.

 

IMPLEMENTATION

By placing the new art gallery over Fyrisån I create a link between the city, the water and the nature on the other side in the park. When the building in the placement over the river must take into account that it annually overflows, the building must be elevated from the ground to not damage the art. With an elevation of the building it will allow cyclists and pedestrians to (like before) passing under the building along the river. This flow can thus be promoted. An elevated building also requires the design and technique to be adjusted accordingly, and the building then becomes a bridge with a drawbar system that with a transparent facade is visible and gives the building its expression. It’s a connection and a transport route open to everyone. The movements in and outside of the building has been very important issues concerning the planning of the building.

Wood-paneled floors, walls and ceilings become an extension of the woods and signify life and movement. That is, that it shows the building principal purpose. The glass in the facade lets through the city and mirrors the same time. Exhibition halls partake of the movement found in the rest of the building by letting the wood floor drain through and into it. But the walls and the ceiling are white so that the art will come forward in the best way. The activity in the exhibition halls is leaking out through the glass facade at one side for everyone to see, but also opens inward towards itself and provides opportunities for various types of exhibitions and events.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 7 p.
Keyword [sv]
Konsthall, Uppsala, Fyrisån.
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-146274OAI: oai:DiVA.org:kth-146274DiVA: diva2:723421
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Presentation
2014-05-28, 13:30 (Swedish)
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-09-08 Created: 2014-06-10 Last updated: 2014-09-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 51 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf