Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Bad under park: Badhus i Mellanbergsparken, Västertorp
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
A bath under a park (English)
Abstract [sv]

Mitt förslag till det nya badhuset i Västertorp inkluderar och programmerar parken, och gör den till en plats som är tillgänglig och välkomnande, och som på samma gång skyddar mot ljud och buller från motorvägen.

Ett bullerskydd i form av en jordvägg reser sig bredvid det befintliga cykelstråket som går

parallellt med E4:an. Norr om denna breder sig ett taklandskap med växtlighet ut, med möjlighet för fotgängare att korsa platsen hur man vill, i alla riktningar.

En basketplan och ett utomhusgym förväntas ge mer liv till parken, tillsammans med gröna ytor för picknick och fika med skydd från bullret. I landskapet höjer sig anonyma volymer med fasader av träpanel.

Volymerna skapar rum i taklandskapet som besökare rör sig emellan.

De kan användas till att luta sig emot, användas som bollplank, ryggstöd men de väcker också nyfikenhet och frågor kring vad som finns därinne.

Den glasade fasaden på en av byggnaderna välkomnar besökaren till ett café, och det är också entrén från taket till badhuset.

 

Badhuset är delvis nedgrävt och ansluter till den gångbana som ligger bakom byggnaden, då byggnaden följer de befintliga höjdkurvorna kommer gångbanan längst norr att hamna i samma nivå som byggnaden.  Detta skapar en koppling mellan skogen, taklandskapet och till sist den befintliga parken. Detta stråk går tvärs över byggnaden.

 

Under marken i den södra delen av byggnaden finns två idrottshallar, med mindre omklädningsrum, gym och en sal för gruppträning. Badhuset har en 25-metersbassäng för tävlings-, och träningssimning. Det finns även en undervisningsbassäng, en motionssimningsbassäng samt en spaavdelning med pooler inspirerade av turkiska bad, hammam, som erhåller olika temperaturer. Samt karbad som skapar en privat del om så önskas.

 

Det befintliga utomhusbadet kopplas samman med det nya badhuset genom en trätrall som går ut från byggnaden och ut till bassängen. Byggnaden inhyser även omklädningsrum i bottenplan särskilt tilltänkta för utomhusbadets gäster.

 

Tre av de volymer som höjer sig ur taklandskapet har formen av de tre största bassängerna. Förhoppningen är att om man som besökare på badhuset har badat i bassängerna, ska känna till de volymer som har dess form. Detta ger en igenkänning av var man befinner sig i badhuset fast man står i taklandskapet.

De rum som bassängerna är placerade i har dubbel takhöjd precis ovanför bassängen. I taket är takfönster placerade för att leda in dagsljus, och skapa en skillnad i vart det är en bassäng och inte. Det finns en öppning till i taket, och det är en oas som inleder spaavdelningen.

Även takfönster i en del av idrottshallarna leder ner dagsljus i dessa.

Abstract [en]

 

My suggestion to the new bathhouse in Västertorp, Stockholm, is to partly bury it in the park to give the park the possibility to continue to be a place where pedestrians and bikers can continue to pass by the park without being stopped and irritated by a building. Even though it is partly buried, it connects with a path, which is important today in this area, to combine the beginning of the park with the connecting Telefonplan.

The volumes, which rise from the park, create spaces to hang out in, and makes people want to know what is in there.

The building embodies two big halls for sports, together with changing rooms and a smaller hall for a gym.

The bathhouse features a 25-meter swimming pool for training and competitions, a pool for education, and one for slower exercise swimming. There are also a section for spa and sauna.

The existing outdoor pool is connected with a wooden deck from the new building, and it contains the new changing rooms for the outdoor pool.

 

The three pools inside the new building under the park have double ceiling height above the pools. For a visitor the wish is to get them to recognize the volumes from outside to reflect on where they are located on the roof. These volumes also have glass in the roof, which leads the daylight in the spaces where the pools are located.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 5 p.
Keyword [sv]
Badhus, park, under mark, simhall, spa, bastu, Mellanbergsparken, Västertorp
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-146670OAI: oai:DiVA.org:kth-146670DiVA: diva2:724679
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-09-08 Created: 2014-06-13 Last updated: 2014-09-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Bad under park(6366 kB)630 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 6366 kBChecksum SHA-512
172ae05af5f4ebdffadf08649ce675538649faa824f9f3106d76638330cfe13c97b189ee1691c35bd5797b8beefdf0c307322fd021f67cffd03ae5af722c8a3f
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 630 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 97 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf