Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Konststycket
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
A Piece of Art (English)
Abstract [sv]

Projektets utgångspunkt är ett nytt konstmuseum i Uppsala, i området bakom Uppsala centralstation, som nyligen genomgått ett ansiktslyft.

Museets långsmala karaktär har hämtats från det intilliggande godsmagasinet och från tomtens form. Genom byggnaden har ett diagonalt stråk öppnats, för att ge möjlighet åt fotgängare att passera genom byggnaden och för att skapa liv och rörelse på platsen.

Genom fönstren i passagen kan förbipasserande få en skymt av vad som händer inuti muséet. I passagen ligger museets entré, den pedagogiska verksamheten och ett kafé för allmänheten.

Museets fasad är inspirerad av den arabiska mashrabiyan. Byggnaden har fönster längs hela fasaden, som i sin tur är täckta av skärmar tillverkade av sträckmetall. Ljuset tillåts komma in i byggnaden samtidigt som sträckmetallen täcker fasaden och bevarar något av museets hemligheter för förbipasserande.

Museets inre väggar består av massiva betongskivor, placerade i ett rutnät som fått sin riktning av passagen genom huset. Betongrutnätet bildar två typer av rum, de inre rummen med en mer stängd karaktär och en traditionell, fyrkantig rumsform, och de yttre triangulära rummen som får dagsljus utifrån, genom sträckplåten som täcker de yttre glasväggarna. Under kvällstid lyser museet själv upp omgivningarna genom hålen i sträckmetallen.

Abstract [en]

The project is about creating a new art museum in Uppsala, situated in the area behind Uppsala centralstation, where extensive retouching of the area recently was made.

The long and slender character of the buildning derives from the shape of the old cargo warehouse next to the museum, and from the shape of the plot. Through the building runs a passage that lends pedestrian a shortcut through it, which will bring life to the area.

Along the passage through the museum, the ground floor of the building is entirely covered by windows, in order to give passing strollers a glimpse of what is happening inside the museum. The entrance, the educational activities and the café is situated along the passage.

The facade of the museum is inspired by the arabic mashrabiya fenomenon. The exterior facade of the building is entirely covered with windows which in turn are covered with screens of expanded metal. Daylight may enter through the tiny holes in the screens, while at the same time the metal screens manages to keep some of the secrets of the museum from the people passing by.

The inner walls, made of concrete, form a diagonal grid inside the building, creating two types of rooms. The inner rooms, which are quadratic and have a more closed and darker character, and the outer rooms which are triangular and receive light from the outside through the expanded metal screens. At nighttime, instead the museum itself lights the place around it.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 6 p.
Keyword [en]
art museum, museum, Uppsala, cargo warehouse, Katalin, train station, concrete, passage, diagonal mashrabiya, expanded metal, light
Keyword [sv]
museum, konstmuseum, Uppsala, godsmagasin, Katalin, stationsområde, betong, rutnät, passage, diagonal, mashrabiya, sträckmetall, ljusinsläpp
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-146731OAI: oai:DiVA.org:kth-146731DiVA: diva2:725002
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-09-08 Created: 2014-06-13 Last updated: 2014-09-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(7344 kB)66 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 7344 kBChecksum SHA-512
42dcce3f15e5fdf19dded9205fc07ee9624dd5de890314740bf8996608f76cf2d82fde28f04930b06c06c1a9e09d1dc146305768cf4c48b2ace92c8718177305
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Hoas, Helena
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 66 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 49 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf