Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Trippelhybriden
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
The Triple Hybrid (English)
Abstract [sv]

Sedan ett antal år tillbaka väljer allt fler att bo i innerstaden med små barn. Det har skapat ett enormt behov av nya förskoleplatser. Den vanligaste lösningen har blivit paviljonger med tillfälligt bygglov där antalet moduler monteras efter behov.  Med denna flexibla möjlighet tycks dock barackerna ha kommit för att stanna och blir oftast något helt annat än den provisoriska lösning de en gång var ämnade för.

 

Ett annat problem som förskolan står inför är att maten inte tillagas på plats utan körs ut från storkök och levereras i värmeslådor. Det fungerar förvisso men den pedagogiska poängen går om intet.

 

Syftet med projektet har varit att rita ett dagis i Stockholms innerstad som med samutnyttjade funktioner ger ett flexibelt förslag. Till förskolan hör ett restaurangkök som också serverar en restaurang, öppen för allmänheten. Kvällstid används vissa av barnens lokaler till en dansstudio. Samutnyttjandet blir kärnan och drivkraften i projektet.

 

Tomten är belägen i ena hörnet av Tantolunden på Södermalm.  Den avgränsas av bilväg och tågspår samt stora nivåskillnader. Buller och trafikfaror är påtagliga. Samtidigt delar den norra sidan ett fantastiskt parkläge med den kulturmärkta Ekermanska malmgården som funnits flera hundra år på platsen.

 

Att bygga i park är kontroversiellt och byggnaden har därför fått som uppgift att tydliggöra platsen som i nuläget är svåranvänd. Med publika verksamheter mot Ringvägen blir den en destination istället för en passage. Med en förlängning av Ekermanska gårdens riktning definieras också parkrummets gräns. Volymen i sig omsluter en innergård som blir barnens trygga oas.

Abstract [en]

An increasing number of families with small children are now choosing to live in Stockholm’s inner city, which has led to a tremendous need for more pre-schools. The most common solution today is to use pavilions with temporary building permits where modules are assembled as required from time to time. As they provide such a flexible solution, these barracks are however often being used in a permanent manner, quite different from the interim solution they were once intended to be.

 

Another problem that pre-schools face is that the children’s food is not cooked on location, but is instead prepared in industrial kitchens and delivered to the pre-schools. Although this is a viable solution, it does not fulfill the intended educational objective.

The purpose of this project has been to design a pre-school in Stockholm’s inner city which provides a flexible option due to co-usage features. The pre-school’s kitchen also caters a restaurant which is open to the public. In the evenings, part of the children's space is used as a dance studio. This co-usage of space and function becomes the core and driving force of the project.

 

The grounds of the pre-school are located in one corner of the park Tantolunden on Södermalm. One side of the grounds is adjacent to motor roads and railroad tracks and significant differences in level. Noise and traffic dangers are obvious. At the same time, the north side of the grounds shares an amazing park with the heritage listed Ekermanska malmgården which has existed at this site for centuries.

Building in parks is controversial and the building has therefore been given the task of clarifying this site, which is currently difficult to use. By providing businesses open to the public along Ringvägen, it becomes a destination instead of merely a place of transit. By providing an extension of Ekermanska malmgården's direction, the boundaries of the park are also defined. The volume itself encloses a courtyard that becomes the children's safe haven.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 5 p.
Keyword [en]
The Triple Hybrid, pre-school, restaurant, dance studio, Tantolunden, Mixed-use building, Södermalm
Keyword [sv]
Trippelhybriden, förskola, restaurang, dansstudio, Tantolunden, Mixed-use building, Södermalm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-147188OAI: oai:DiVA.org:kth-147188DiVA: diva2:728226
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-09-08 Created: 2014-06-23 Last updated: 2014-09-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

CharlotteVibegaard-kandidat(4237 kB)85 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 4237 kBChecksum SHA-512
d3d6ea8aace96b0f67b4942a39143be5ffadd25081a6c728ebcdad99808de7ab714350d87c687f8d99134abeaae53a1adfe9e8cbbc8e9c5d75fc88faed780440
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 85 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 163 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf