Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
En Kulturskola i Älvsjö
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
A School of the Arts in Älvsjö (English)
Abstract [sv]

Ett projekt om en byggnad som uppstått ur en idé om ett rum. Det rum som bildas i relationen mellan platsens branta topografi och den kub som utgör byggnadens form. Genom att kuben lyfts upp på pelare skapas på det nedre planet ett rum med sikt åt alla håll, men helt utan insyn. Det är ett offentligt rum, och på samma gång ett rum för Kulturskolans verksamheter. Kanske övar några här på dans, eller så används det som en föreläsningssal av en av de föreningar som brukar mötas här.

Jag ville att det här skulle vara ett öppet rum. Lika öppet mot parken som mot de rum som gränsar till det. Men samtidigt ville jag att de olika rummen tydligt skulle definieras. Jag lät därför vrida föreställningssalens stora volym i mitten åtta grader, vilket skapade två öppna, men trots det definierade rum som båda riktar sig ut mot parken.

Den här vridningen fick sedan konsekvenser i resten av byggnaden.

Abstract [en]

A project about a building that emerged from an idea of one single space. A space that exists in the relationship between the steep topography of the site and the cubic form of the building. It is a space from which you can see in all directions, but in which you’re free from all observations. It is a public space at the same time as it is a space used by the School of the Arts. A group might be there for dance practice, or it might be used as a lecture hall by an other organisation.

I wanted it to be an open space. As open towards the park as towards the spaces adjacent to it. But at the same time I wanted it to be defined. By rotating the volume of the black box in the center of the cube two open, but yet defined, spaces were created.

This rotation led to consequences for the rest of the building.

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 16 p.
Keyword [sv]
Älvsjö, Kulturskola, utbildning, plats, privat, offentligt, kommunikation, geometrier, relationer
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-168940OAI: oai:DiVA.org:kth-168940DiVA: diva2:818851
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-11-17 Created: 2015-06-09 Last updated: 2015-11-17Bibliographically approved

Open Access in DiVA

En Kulturskola i Älvsjö(3191 kB)66 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 3191 kBChecksum SHA-512
41c9073368de26fc311e7eef72a733d65463cfb1a003da3c04891c640cb95f3e4dadd18726f16bb68f01596cadb5e41b961a4af3b23fefb2660f6e1ed7314f6d
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Paljak, Agnes
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 66 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 87 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf