Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
En Modern Ornamentik
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
A Modern Ornamentation (English)
Abstract [sv]

Projektets uppgift är att gestalta ett krematorium vid Norra Begravningsplatsen i Solna, strax utanför Stockholms innerstad, i syfte att avlasta de befintliga krematorierna i Stockholmsområdet i Råcksta och Skogskyrkogården. Vikt lades vid att skapa ett modernt krematorium med skarpa krav på miljövänlig förbränning och en värdig miljö för de anställda och anhöriga.

Den förvalda platsen för projektet står i en sluttning, i den nordliga änden av Norra Begravningsplatsen.

Kupolkonstruktionen, och ugnshallen, är centrala i byggnaden och projektet.

Fysiskt och estetiskt avskiljd från resten av byggnaden har den en kraftig närvaro som separerar rummet från vardagen.

Jag ville hämta av det sakrala från etablerade religioner i form och kontext.

Den moderniserade ornamentiken, kombinerat med geometrin och skalan, skapar en anknytning till det klassiska och ger en introvert upplevelse som ger besökarna avslut och en plats för ta in och bearbeta sin förlust.

Kupolkonstruktionens mönster är inspirerat av tafoni-mönstring, hålrum som bildas i saltmättat havsluftspinad sandsten. Den slutgiltiga formen har utvecklat och realiserats med datorstött skriptande och 3D-skrivande.

Abstract [en]

 The goal of the project is to shape a crematory at The Northern Cemetery in Solna, just north of Stockholm’s inner city in order to unburden the present crematoria in the Stockholm area, located at Råcksta and The Woodland Cemetery. The building is a modern crematory with stress on high standards for environmentally friendly cremation and a dignified environment for the employees and visitors.

The given location for the project is in a slope in the northern end of the Northern Cemetery.

The cupola, as well as the furnace hall, is central to the building and the project.

Physically and aesthetically separated from the rest of the building, it has a powerful presence that removes the space from everyday life.

I wanted to capture some of the sacrality present

in established religions in form and context.

The modernized ornamentation, combined with geometry and scale, references the classical and gives an introverted experience that enables visitors to find acceptance and a place to process their loss.

The patterning of the cupola is inspired by tafoni patterning, cavities formed from the whipping winds of salt-saturated seawater. The final shape has been developed and realized using computer-aided scripting and 3D-printing.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , 8 p.
Keyword [sv]
Norra Kyrkogården, Krematorium, Parametric Design, Scriptande
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-169611OAI: oai:DiVA.org:kth-169611DiVA: diva2:823284
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-07-07 Created: 2015-06-18 Last updated: 2017-07-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 1 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf