Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Blå slottet
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Blue Castle (English)
Abstract [sv]

Slottsbyggandet i Skottland nådde sin kulm under medeltiden. Slottens intrikata massiva konstruktioner var ofta centrerade kring ett rum men var omgärdat av små hemliga gångar, dolda rum och nischer. Det sägs att de dolda rummen och gångarna var till för att förvirra fienden som mot förmodan lyckats tagit sig in i slotten. Förskolan jag har ritat ska naturligtvis inte förvirra barnen, däremot har jag studerat planer på de skottska slotten och inspirerats av dess lekfullhet. De dolda gångarna och rummen imiterar de aktiviteter barn underhåller sig med, bygga kojor, göra gångar i buskarna och gömma sig. Jag tror det är viktigt att skapa och programmera rumsligheter för barn, där måtten och proportionerna är anpassade efter just barnen.

Mitt skotska slott ska få ta plats i byggnadens mitt och agera som både lekrum, som sträcker sig tre våningar och bärande stomme. Det centrala rummet är nedsänkt och skapar på så vis en förskjutning i sektion. Rummet definieras då inte bara genom den tjocka muren utan också i höjdled.De omkringliggande rummen är till skillnad från det centrala rummet inte särskilt hårt programmerade. De är mer flexibla och går att definiera med tyg. De mjuka och lösa rummen står i materiell och rumslig konstrast till det centrala rummet och skapar en hierarki i byggnaden. Funktionerna som omger det centrala rummet ger avtryck i muren, så som matplatser i matsalen och klädskåp i kapprummet. Även trapphus, hissschakt, dränering och andra tekniska schakt utrymms i muren. Byggnadens monolitiska karaktär bryts upp i fasad och gestaltas med en blå perforerad plåt. Den perforerade plåten har en aning ljusare ton än den kassettplåt som ligger bakom för att ge ett lättare inrtyck.

Förskolans koncept utgår från en formmässig princip snarare än en pedagogisk. Detta har jag gjort medvetet efter att ha läst examensjobb om olika pedagogiker, läst om barn beteende utifrån en semiotisk synvinel och intervjuat förskolelärare och lärare. Jag har förstått att det finns en balansgång mellan att styra barnens lekar och stimulera barn till lek. Jag har aktivt valt att inte arbeta med symboler eller föreställande motiv för att uppmuntra barnens egen fantasi.

I mina intervjuer med förskolepedagoger uttryckte många en önskan om en öppen planlösning och överskådlighet samtidigt som de ville ha möjlighet att stänga om sig.

Program

Bottenplan och gård

Förskolan nås genom en utmärkande, valvformad entré via Gustafsvägen. I byggnaden möts man av ett gemensamt kapprum för alla tre avdelningar. De två avdelningarna med de äldre barnen har direkt tillgång till trapphuset från kapprummet där de når sina respektiva avdelningar. De yngre barnen har sin avdelning på bottenplan av praktiska skäl. På bottenplan har jag även placerat matsal, kök och varumottagning. Stora glaspartier mot sydväst går att öppna upp mot altanen på sommarhalvåret. Den perforerade plåten lyfts då upp från fasaden och ger solskydd.

Plan 1

På plan 1 har jag placerat de två avdelningarna med de lite äldre barnen. Avdelningarna är spegelvända och ligger på byggnadens kortsidor. Den generösa ateljén och rörelserummet är placerade på byggnadens långsidor.

Lekrummet har dubbel takhöjd och ljusinsläpp i tak.

Plan 2

Här finns personalrum, mötesrum, arbetsrum och vilorum för personal. På byggnadens sydvästra sida har jag placerat en takterass för utomhuslek.

Abstract [en]

Castle construction in Scotland reached its culmination during

Middle Ages. The castles intricate massive structures were often centered around a room but was surrounded by small secret passages, hidden rooms and niches. It is said that the hidden the rooms and corridors were designed to confuse the enemy against all odds succeeded entered the palace. The preschool I have designed will naturally not confuse the kids, however, I've studied the plans of the Scottish castles and was inspired by its

playfulness. The hidden passages and rooms imitate the activities kids entertain themselves with, build huts, make assets in the bushes and hide. I think it is important to create and program the spatial features for children, where the dimensions and proportions are customized solely for the children. The number of children is increasing as the need for preschools, therefor I see it as a statement to plan a preschool that is customized for children and is non-changeable.

My Scottish castles takes place in the middle of the building and act as a playroom, which extends three floors and load-bearing structure. The central room is lowered, and thus creates a shift in the section. The room is then defined not only by the thick walls but also in height. The surrounding rooms are in contrast to the central room is not particularly strict programmed. The rooms are more flexible and can be defined with fabric. The soft and solve rooms contrasts itself from the core and creates a hierarchy in the building. The features surrounding the central room provide imprint in the wall, like a dining-nische in the dining room and lockers in the cloakroom. Even the stairwells, elevator shafts,

drainage and other technical shafts evacuates the wall. The building's monolithic character is dissolves in the façade and is portrayed with a blue perforated sheet. The perforated sheet has a slightly lighter tone than the cassette sheet behind to give a lighter impression.

My preschool concept is based on a designed oriented philosophy rather than a principle of pedagogy. I have done this intentionally after reading graduate jobs about different pedagogies, read about children behavior from a semiotic point of view and interviewed

preschool teachers and teachers. I understand that there is a balance between controlling children's play and to encourage children to play. I have deliberately chosen not to work with symbols or figurative subjects to encourage children's imagination.

Ground floor and courtyard

The preschool is accessed by a distinctive, arched entrance through Gustafsvägen. In the building you are met by a cloakroom for all three classes. The two classrooms for the older children have direct access through the stairwell from the cloakroom where they reach their respective classroom. The younger children have their classroom on the ground floor for practical reasons. On the ground floor, I have also placed the dining area, kitchen and reception of goods. Large glass areas to the southwest can open up to the patio in the summertime. The perforated sheet is then lifted up from the façade and gives sun protection.

Plan 1

On plan one, I have placed the two classrooms with older children. The classrooms are mirrored and is located on the building's short side. The generous studio and the activity room are located on the building's long sides. The playroom has double ceilings height and natural lighting through the ceiling.

plan 2

Here I’ve places the staff room, dining room,workrooms and rest rooms for staff. On the building's southwest side, I haveplaced a roof terrace for outdoor activity.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 8
Keywords [sv]
förskola, medeltid, slott
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-187988OAI: oai:DiVA.org:kth-187988DiVA, id: diva2:932860
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-08-08 Created: 2016-06-02 Last updated: 2017-08-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 35 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf