Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Vågen
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
The wave (English)
Abstract [sv]

De mjukt svängda takbalkarna hålls uppe av byggnadens inre rum och inre väggar. Balkarna i sig utgör ett vågspel i taklandskapet. Det är en byggnad till synes fri från ytterväggar. Den vintergröna häcken som sveper lägst tomtgränsen agerar insynsskydd och omsluter interiören och glasfasaden. Från husets inre öppnar sig en cirkulär trädgård. Interiören rymmer en exteriör känsla. De cirkulära inre rummen bidrar till en indelning av vrår och rumsligheter där mellanrummen utgör rummen. Den cirkulära rörelsen är ett genomgående grepp som tillika råder i det gemensamma kapprummet och överlag i kommunikationen mellan förskolans inbördes delar. Förutom rörelsen ges en visuell mjukhet. Avsaknaden av både dörrar och interiöra trappor gör att barnen kan röra sig fritt mellan de olika avdelningarna och gemensamma funktioner (med undantag för personalytorna). Under sommarmånaderna finns det möjlighet att öppna upp mot innergården så att även denna blir en del av flödet. Kommunikationscirkeln längs ljusgården är lika mycket tillägnad spring och lek som den har praktiskt syfte. Funktionerna som tillägnas pedagoger och kökspersonal finns förlagda i byggnadens bakre del. Dessa kan nås via en separat personalingång. Mötet med den tilldelade tomten gav mycket att önska i sitt asfalterade täcke och provisoriska uppsyn. Intuitivt ville jag motverka det platta och det trängda som utgjorde barackskolans utomhusmiljö, öppna upp och därmed skapa en bredare förutsättning till aktivitet och rörelse för barnen. Villakontexten gjorde att jag inte ville stapla på höjden medan det tilldelade programmets storlek stod i motsats till detta om det skulle bli över yta till utomhusaktivitet. Konkret resulterade detta i ett aktivt tak som från sidan antagit formen av en mjuk våg. Taket fungerar som en generöst utsträckt lekyta som möjliggör mera spring, och som vintertid förvandlas till en pulkabacke. Taket är försett med ett gräsbeklätt jordlager som därmed är lika mjukt som vilken annan gräsmatta som helst. Vidare i fråga om utomhusmiljö så har byggnaden förutom det aktiva taket försetts med en central cirkulär ljusgård i markplan. Med en diameter på tretton meter blir detta en plats för de allra minsta och överlag en lummigare kontrast till det mer öppna och vidsträckta. Härifrån nås trappan som leder upp till taket. När entrédörren öppnas möts besökaren av en skymtande vy från ljusgården. Takbaklarna förstärker denna riktning. Efter att ha hängt in sina ytterkläder går barnen vidare till sin respektive avdelning. Avdelningarna är visserligen indelade efter ålder men husets öppna karaktär bidrar till att åldersgrupperna möts i större utsträckning än annars. Takets sidobeklädnad samt räcket som fortsätter ner över beklädnaden är av svart plåt medan den inre miljön andas trä. Ambitionen är att byggnaden trots sin glasade fasad ska få ett varmt inre med tydlig exteriör karaktär där trä och anslutande vegetation kontrasterar till luftigheten som glaset bidrar med.

Abstract [en]

The softly curved roof beams are held up by the building’s inner rooms and inner walls. The beams themselves creates waves of wood in the ceiling. It is a building seemingly free from walls. The evergreen hedge that sweeps along the property line gives a level of privacy and envelops the interior enviranment and its glass facade. In the core of the house a circular garden is found. The interior has an exterior feel to it. The cylinder shaped walls contribute to a semi-separation of nooks and rooms in the open space. In that way the space in between becomes the actual rooms. The circular movement is rather consistent and can too be seen in the common cloakroom and in the overall communication between the different parts of the preschool. In addition to the movement it alsocreates a visual softness. The absence of doors and interior staircases allows children to move freely between the different areas and functions (with exeption of the staff area). During the summer months it is possible to open up to the courtyard so that this too becomes part of the openness. The communication circle along the atrium are equally dedicated to movement and play as it has practical purpose. The space dedicated for teachers and kitchen staff are places in the back of the building. These can be accessed via a separate staff entrance. The very first meeting with the given plot gave a lot to be desired with its paved duvet and temporary emission. Intuitively I wanted to work against the overall flatness and the clear lack of outdoor space, open up and broader the possibilities for activity and movement for the children. The low recidence neighborhood made me avoid buildning too high, while the expanded size of the given program stood in contrast to this, it there would be any space left for outdoor activities. This resulted in an roof shaped as a soft wave. The entire roof makes as a generous play area which enables more running, and during winter turns into a sledding hill. The roof is provided with a layer of soil and grass which makes it as soft as any other lawn. Further in addition to the roof the preschool is provided with a central circular atrium on the ground floor. With a diameter of thirteen meters, this will be an area for the little ones and an overall contrast to the generous roof surface. From this garden the stairs leading to the roof is reached. When entering the front door, the visitor faces a view from the atrium. The roof beams enhances this direction. After taking of their outdoor clothes the children continues to their class. The classes are indeed divided by age, however the buildings open character unites the different age groups to a greater extent than otherwise. The side of the roof and its handrail is of black metal while the internal environment breathes of wood. My ambition is that the building despite its glazed facade will have a warm interior with an exterior character where the wood material and the surrounding vegetation contrasts the airiness that comes with the glass.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 10 p.
Keyword [sv]
Vågen, förskola
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-188198OAI: oai:DiVA.org:kth-188198DiVA: diva2:934313
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-13 Created: 2016-06-08 Last updated: 2016-10-13Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Vågen(1672 kB)39 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1672 kBChecksum SHA-512
125475bfcafe2f4384e825c4b1ba6e12d10ae5be2ae455c8bf978dafb61675327d3c047e9a367865894866d913b76b678478b84a50777dfb4e452c1b4c5b88fb
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Eriksson, Sandra
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 39 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 61 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf