Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Reggio Förskola
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Reggio Pre School (English)
Abstract [sv]

Idé och intention

Intentionen har varit att skapa en förskola för barnen, med hjälp av element som relaterar till barnens skala. Stora öppna rum med utrymme för förändring och skapade. Platser och rum där alla barn kan mötas. En innomhus "piazza” som inbjuder till Reggio Emilias pedagogiska riktlinjer om möten. 

Förskolan ska uppmuntrar barn i olika åldrar att interagera med varandra. Det finns tydliga siktlinjer genom byggnaden för att stärka relationen mellan avdelningarna. 

Huset arkitektur präglas av en tektonisk tanke och en redovisande konstruktion. Stora limträbalkar i en klassisk ”hus-siluett” löper som ett skelett genom byggnaden. Intressanta möten skapar nya rum när då limträbalkarna förskjuts. Konstruktionens förskjutningar skapar olika rum och platser på tomten.

 

Situation

Bebyggelsen i Råsunda är varierande från större flerbostadshus till stora enfamiljsvillor. Förskolan blir ett tillägg till den befintliga stenbebyggelsen. En träbyggnad med hållbarhetstankar som smälter in i den kuperade miljön i Råsunda. Byggnaden vänder sig mot Gustafsvägen och möter vägen med sin huvudentré och skapar en skyddad baksida där barnen kan leka. Ytterligare en entré för personal och varumottagning finns vid Charlottenburgsvägen.

Konstruktion

Byggnaden har en redovisande konstruktion av limträbalkar som möts och skapar olika rum. Balkarna är delvis inklädda och delvis synliga med ett cc på 2400 mm. Golvbjälklaget är synligt och ligger infalsade på de horisontella balkarna. En stegljudsdämpande matta begränsar ljud att studsa mellan våningarna.

Material

Fasadens grånande lärkträ mönster fönster med karmar av mässing. Byggandens innerväggar är klädda i vitmålade plywood skirvor. Rummen i "väggen":  vilorummen men sina små loft och toaletter har fått behålla ren plywood som en kontrast mellan de stora öpnna rummen och rum som gömmer sig i väggen. I övrigt präglas byggnaden av ljus färger och ljusa material, förutom i köket då arbetsytorna är av mörk marmor. 

Fasader

Träpanel i lärk i olika nyanser och storlekar. Fasaden löper upp på taket med en dold hängränna. Eftersom byggnaden är uppdelad i fyra volymer skapar de en oregelbunden fasad. Fönstersättningen är gjord efter rum och användning inifrån och skapar ett lekfullt men organiserat intryck. 

Planer och rum

Byggnaden består av entréplan, övervåning och en källare. När man går in genom huvudentrén möts man av ett stort gemensamt kapprum för de lite äldre barnen. En trappa som leder till övre plan och källaren är placerad centralt i rummet med glesa ribbor som möjliggör en siktlinje in i matsalen, piazzan. Piazzan är en öppen matsal, där barnen äter tillsammans runt olivträdet. 

En nära relation till miljön utomhus skapas med stora öppningsbara glaspartier. Det är öppet ner till köket som ligger på en liten nivåskillnad, för att möjliggöra en köksbänk som fungerar i två nivåer, barnens nivå och de vuxnas. Bakom en av köksväggarna finns soprummet. Genom små hål i väggen lär sig barnen sortera sina matrester Vidare från köket finns en personalavdelning med personalrum, vilorum och WC. Från andra sidan av matsalen når man rörelserummet och vidare in till småbarnsavdelningen.

De allra minsta barnen har sin avdelning med en egen entré från Gustafsvägen. På den övre våningen finns två separata avdelningar. Varje avdelning har sina egna toaletter, både för barn och vuxna, och ett vilorum. Avdelningarna knyts samman av ett stort gemensamt lekrum uppdelat över två volymer. I det ena lekrummet finns en scen och en bygghörna och i den andra finns en atelje med takljus och ett sagorum. Från sagorummet kan man titta ned på olivträdet genom en glaskupol.I källaren finns ett teknikrum och en tvättstuga. Städskåp och förråd finns dolda i de dubbla väggarna som sakpas där två husvolymer möts. 

Abstract [en]

Idea and intention 

The intention was to create a preschool for children, including elements that relates to the scale of the children. To create big open spaces with capacity for development and creation. Spaces where children can interact. To create an inside “piazza” that invites to Reggio Emilias pedagogical guidelines regarding interactions. 

The preschool aims to encourage children in various ages to interact. The clear view throughout the building aims to strengthen the relationships between the sections. 

The architecture is characterized by a tectonic vision and a reporting construction. Big wooden beams constitutes a classic “house silhouette” that run throughout the building. Interesting interactions creates new spaces when the  wooden beens is displaced. The displacement of the construction creates various spaces on the sites. 

Situation

The habitation in Råsunda varies from larger apartment blocks to big villas. The preschool is a contribution to the existing stone buildings. A construction made in wood with a vision of sustainability, will fit the hilly environment in Råsunda. The main entrance of the building faces Gustafsvägen, which creates a safe and protected back yard for the children. An additional entrance for staff and goods is found facing Charlottenburgsvägen. 

Construction

The building has a reporting construction of wooden balks, which meet and constitutes various rooms. The beam are covered and partly visible with a cc of 2400mm. The subfloor is visible and synchronized within the horizontal beams. A rug designed to reduce noise is used. 

Material

The facade graying larch panel pattern windows with frames of brass. The interior walls are covered with white plywood material. The rooms in the “wall”: resting rooms including small loft and restrooms contains clear plywood as a contrast from the big open spaces that are hidden in the wall. Overall, light colors and light materials characterize the building, except for the kitchen where the work surface is made of dark marble.

Facade 

The wood paneling is in various sizes and shades of larch. The facade continues up to the roof with a hidden gutter. As the building is divided in four volumes, it creates an irregularly facade. The placement of the windows are placed according to the rooms and use from the inside which creates a playful but organized impression. 

Plans and rooms

The building consists of an entrance, upper floor and a basement. When passing through the main entrance, a large coatroom appears targeting the older children. A stair is placed in the centre of the room, which enables entrance to the upper level of the building. The stair consists of thin laths which enables straight view to the dining room, piazzan. Piazzan is a spacious dining room where the children are able to eat together around the olive tree. 

A close relation to the nature is created by large sliding glass walls. It is an open atmosphere to the kitchen, which is placed on a small level difference to enable a kitchen worktop that works on two level differences, the children level and the adult level. Behind one of the kitchen walls, the garbage room is placed. Through small holes in the wall the children learn how to separate their food leftovers. Further on from the kitchen there is a staffroom with toilets and a room for resting. From the other side of the dining room the movement-room is placed which leads to the youngest children’s department. 

The youngest children have their own entrance from Gustafsvägen. The upper floor is divided in to two separate departments. Each department contains restrooms, for both children and adults and a room for resting. The departments are tied together by a united playroom, which is divided into two different levels. A stage and a building corner characterize one of the playrooms. In the other, one can find a studio and a story-telling room. A glas cover creates the possibility to look down to the olive tree from the story-telling room. In the basement one find a room for technology and a laundry room. Cleaning cabins and storage are hidden in the double walls, which are created where two house volumes meet.     

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 16 p.
Keyword [sv]
Arkitektur, Reggio Emilia, Råsunda, Solna, Kvateret Framnäs, Sofia Enqvist, Förskola, Lärandemiljöer
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-188193OAI: oai:DiVA.org:kth-188193DiVA: diva2:934342
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-13 Created: 2016-06-08 Last updated: 2016-10-13Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(19864 kB)49 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 19864 kBChecksum SHA-512
c1236a26bda929c56be77672382a935465377dd62a3870f86077ec16cf5e0011cb9ba146413f06df70b3fc9c2b268f2470973141d369f2a88507ff439599bd6f
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 49 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 86 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf