Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Flow Preschool
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (English)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Flow Förskola (Swedish)
Abstract [sv]

Flow Förskola är belägen i Solna, i korsningen Gustafsvägen- Charlottenburgsvägen. Undersökningens tematik har kretsat kring vikten av tillgänglighet och respekt för byggnadens brukare - vilka främst är barn vars åldrar statistiskt sett sjunker - men också föränderlighet i enighet med Reggio Emilia-pedagogiken. Förskolan är en passivhuskonstruktion i enplan med träregelväggar och stora glasade partier som vätter mot gården. Dessa är öppningsbara vilket möjliggör ökad gårdsyta vid behov. Den stora inspirationen i projektet har varit vattnet; ett föränderligt element som dessutom statuerar en stark symbol för rörelse. De organiska väggarna i förskolan flödar mellan avdelningarna och leder mot gårdsutrymmena och den gemensamma samlingspunkten; piazzan. Konceptet som genomsyrar projektet är att rörelsen ska samverka med kontemplation och kreativitet, vilket går att utläsa i rumskompositionen inne på barnens respektive avdelningar. 

Abstract [en]

Flow Preschool is located in Solna, at the intersection Gustafsvägen- Charlottenburgsvägen. The study has revolved around the importance of accessibility and respect for the building's users - who are mainly children whose ages statistically drops - but also variability in unity with the Reggio Emilia pedagogy. The preschool is a passive construction in single storey with wood stud walls and large glazed sections facing the courtyard. These are openings allowing for increased courtyard space if necessary. The great inspiration of the project has been the water; a changing element that set an icon of motion. The organic walls of the nursery flows between the departments, leading to the courtyard and the common collection point; the piazza. The concept that permeates the project is the movement connecting with contemplation and creativity in the daily activities which can be noted in the composition of rooms inside the children's respective departments.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 23
Keyword [sv]
Reggio Emilia, Pedagogik, Passivhus, Glasfasad, Trä, Förskola, Solna, Föränderlighet, Rörelse, Charlottenburgsvägen, Gustafsvägen, Urschacktning, Platt tak, Organisk, Organiskt
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-188405OAI: oai:DiVA.org:kth-188405DiVA, id: diva2:934847
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-08-08 Created: 2016-06-09 Last updated: 2017-08-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 103 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf