Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Solna dagisby
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Pree school village in Solna (English)
Abstract [sv]

Mitt projekt handlar om den slutna gården, skogen och de kringbyggda trähusen. En referens till projektet är den traditionella gården där husen är sammanförda i längor runt en gårdsplan. Gårdens slutna form, där husens dörrar vetter in mot gårdsplanen, ger gott om skydd mot yttre naturliga och övernaturliga krafter samtidigt som alla nödvändiga utrymmen i det dagliga arbetet är lätt att nå. På den här förskolan ska man vistas mycket utomhus, antingen på den gemensamma gåden är barnen kan känna sig trygga och övervakade eller ute i skogen där en mer fri lek kan äga rum. Att ha undervisning utomhus i naturen gör att barnen får prova på olika friluftslivsaktiviteter och grundlägger färdigheter som de har nytta av hela livet. De får också en nära relation till naturen och utvecklar kunskap och trygghet att vistas där. På förskolan ska man känna en stark hemvist. Fasaderna är målade i olika lekfulla färger för att barnen ska känna igen sitt eget hus. 

Förskolan består av tre åldersanpassade avdelningar där varje avdelning får sina egna hemvister. Planen är rationell och ser likadan ut för alla avdelningarn. Detta föratt barnen ska känna igen sig när de byter avdelning. De minsta barnen har dock hela sin avdelning på markplan för att minska transporter i trappor. På markplan ligger även avdelning två och tres allrum, kapprum och toalett. Varje allrum går att öppna upp mot innergården och kan på så sätt bli en del av den. Här kan de olika avdelningarna mötas. Även köket och varuintagningen ligger på markplan och maten körs ut till de olika avdelningarna på rullvagnar. På övervåningen ligger personalavdelningen, de äldre barnens lek- och vilrum samt allmänna ytor som samling, atelje, rörelse- och sagorum. Dessa rum har varierande takhöjd och går att nå via de två trapphusen i varje entre´.

Abstract [en]

My project is about the closed yard, the wood and the surrounding built wooden houses. A reference to the project is the traditional farm where the houses are grouped in longhouses around a courtyard. The farm closed shape, which the doors opening into the courtyard, providing ample protection against external natural and supernatural forces while all the necessary spaces in the daily work is easy to reach. On this nursery the kids will be staying a lot outdoors, either on the courtyard where children can feel safe and supervised or out in the woods where a more free play can take place. Having lessons outdoors in nature allows children to try different outdoor activities and lays the foundation skills that they can be use throug their lives. They may also have a close relationship with nature and develop the knowledge and confidence to stay there. The preschool should feel a strong residency. The facades are painted in various playful colors for the children to recognize his own house.

The preschool consists of three age divided departments where each department have their own homes. The plan is rational and looks the same for all departments. This becouse children will recognize themselves when they change departments. The smallest children, however, has its entire department on the ground level to reduce transport in stairways. On the ground level is also department second and thirds living room, cloakroom and toilet. Each family room can be opened up to the courtyard and can thus be a part of it. Here, the various departments meet. The kitchen and vending admission is also at ground level and the food runs out to the various departments on trolleys. Upstairs is the personnel department, the older childrens play and rest rooms and public areas such as gathering, studio, playingroom and storytelling room. These rooms have varying height and can be accessed via the two stairwells in each entrance.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 8 p.
Keyword [sv]
Förskola, Solna, by, trä
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-188495OAI: oai:DiVA.org:kth-188495DiVA: diva2:935398
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-10 Created: 2016-06-10 Last updated: 2016-10-10Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(14607 kB)16 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 14607 kBChecksum SHA-512
b11cd5df0a7e98a02e8a4d62c24dd6b8baae5d7b915ff944a90b75d792711ed9d271f0ec915ace3db2117e7f5206460fdd96a168d6ee71f61ee9448231e33e59
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Wiklund, Elise
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 16 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 48 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf