Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Vasalunds förskola
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Vasalund Preschool (English)
Abstract [sv]

Förskolan ligger i ett lugn bostadskvarter i Solnas Vasalund. Förskolans byggnad ligger på södra ändan av tomten och huset bildas av tre huskroppar: en avdelningsdel, en korridors del i mitten samt en funktionell del - med barnens entré på plan 2, ateljé på plan 3 samt en samlingsrum Piazza på översta våningen. Hela den första våningen med egen ingång från Charlottenburgsvägen i sydvästra ändan av tomten är tillägnat åt personalen, köket och drift. Barnen har tillgång till förskolans tre översta våningar från plan 2 med en ingång från Gustafsvägen på östra sidan av tomten.

Byggnaden har fyra våningar, barnavdelningar är på våning 2, 3 & 4 - en avdelning med 12-14 barn per våning. Barnen är uppdelade i grupper per deras ålder, en grupp för barn 1-2 år, andra för 3-4 åringar och tredje för 4-5 åringar. Äldsta barnens avdelning är på plan 2 och yngsta barnens avdelning är högst upp på plan 4. De yngsta barnen sover ute på balkongen i sina barnvagnar ostörda från det som händer nere på gården, medan de äldsta barnen har gården direkt tillgänglig från deras våning. Korridoren inomhus blir en lekplats för barnen då de kan åka rutschkana ned istället för att använda trappan. Det finns ett lågt fönster i rutschkanas riktning så att barnen kan ta en titt utåt mot gatan medan de åker ned för rutschkanan, men även så att de som passerar huset från Gustafsvägen får se lekande barn bakom fönstret. 

Abstract [en]

The preschool is located on a quiet residential area in the Vasalund neighborhood in Solna. The preschool building is located on the south end of the lot and the house is formed by three building parts: a classroom part, a corridor part in the middle, and a functional part - with the children's entrance on the second floor, an atelier on the third floor and an activity center "Piazza" on the top floor. The first floor with its own entrance from Charlottenburgsvägen in the southwest end of the site is houses the staff rooms, kitchen and service. The children have access to the three top floors of the building from the second floor entrance from Gustafsvägen on the east side of the lot.

The building has four floors, the classrooms are on floors 2, 3 & 4 - one group of 12-14 children on each floor.The children are divided into groups by age, 1-2 year-olds in one, 3-4 year-olds in second and 4-5 year-olds in third group. The oldest children's classroom is on the second floor and the youngest children's classroom is on top floor. The youngest children sleep outside on the balcony in their prams undisturbed from happenings down on the playground, while the oldest children have the playground directly accessible at same floor as their classroom. The corridor becomes an indoor playground where the children can choose to go down the slide instead of using the stairs. There is a low window in the direction of the slide so that the children can take a look outside toward the street while they go down the slide, but also so that those who pass the building from Gustafsvägen get to see the children playing behind the window.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 9 p.
Keyword [sv]
Solna, Vasalund, förskola
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-188976OAI: oai:DiVA.org:kth-188976DiVA: diva2:942505
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-07 Created: 2016-06-24 Last updated: 2016-10-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Vasalundsförskola(2417 kB)40 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 2417 kBChecksum SHA-512
897cb22a25a6b325ec1e324108bbfdbc579c7244caa697e4816644e744eecca3ca97ae9b5b851a6c96a53c261168a6dd4d081a7b2968c29d32d8dfaaaf4abfd9
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Jokinen, Heidi
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 40 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 68 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf