Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Trollbäckens naturskola
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Trollbäcken Nature School (English)
Abstract [sv]

Söder om Stockholm i Tyresö kommun, ca 500 meter söder om Trollbäckens centrum, ligger Centralparken som sträcker sig ner till vattnet vid Drevviken. I norra delen av parken i ett mycket naturnära område byggs en ny grundskola för F–9.

Platsen avgränsas av parken i söder, men är även en del av parken, och av bostadsområden runt om. Tillgången till parken för allmänheten får inte bli sämre och skolan får inte ta över parken. Med stor ålderskillnad från 6-åringar i förskoleklass till 16-åringar i årskurs 9 med olika behov för skolverksamheten är det viktigt att de olika åldersgrupperna har en tydlig del som är deras och som fungerar för dem.

Byggnadens form ger varje åldersgrupp (F–3, 4–6, 7–9) en tydlig egen del av skolan och skapar samtidigt separata, skyddade, uterum för de olika åldersgrupperna som också hjälper till att ta in parken i skolan så att skolan blir en del av parken. För att boende runt omkring parken ska fortsätta ha en bra utsikt över parken är skolan till största del en våning hög. Men hela skolans rumsprogram får inte plats med endast en våning och därför har en del av skolan två våningar. Det kompenseras med att skapa en passage för gående och cyklande till parken genom skolan och under övervåningen. Genom passagen behålls stråket från Trollbäckens centrum till Centralparken och hjälper till att skolan inte tar över parken från allmänheten.

Inom varje åldersgrupp finns utrymmen för utbyte mellan elever genom att varje del av skolan har stora flexibla gemensamma rum. Alla basrum är placerade mot norr för att få ett inomhusklimat som är lättare att hålla jämnt under hela året. Basrummen har fönster längs hela långsidan för att ge mycket indirekt solljus, placerade något högre än normalt för att ta bort distraktion från omgivningen. Basrummen får ytterligare naturligt ljus från takfönster som är inspirerade av Alvar Aaltos takfönster i t.ex. Viipuri bibliotek som inte tillåter direkt solljus men sprider och reflekterar för att få bra indirekt solljus.

Ljus till de gemensamma rummen kommer dels från den här typen av takfönster och dels från glasfasad i söder. Glasfasaden hjälper också till att skapa övergången mellan park och skola och att ”ta in parken i skolan”. Eftersom glasfasaden är mot söder avslutas de böjda limträbalkarna, som skjuter ut utanför skolbyggnaden, med ett geometriskt solskydd av terracotta-plattor för att skydda mot allt för starkt solljus i de gemensamma rummen. Det skapar samtidigt nästan ett ”uterum inne” med skydd för vind från den avlånga parken där vinden kan komma hela vägen från vattnet genom parken. Det ger också lite avskildhet och ger en mjuk gräns mellan skolan och parken.

Abstract [en]

South of Stockholm in the municipality of Tyresö, about 500 meters south of Trollbäckens centrum, is the location of Centralparken which stretches down to the water of Drevviken. In the northern part of the park in a very nature-close area a new elementary school for preschool to ninth grade will be built. The place is bordered by the park in the south, but at the same time also a part of the park, and by residential areas. The public’s access to the park is not allowed to be worse and the school may not take over the park. With the wide age difference from 6-year-olds in preschool to 16-year-olds in ninth grade, with different needs for their school activities, it is important that the different age groups have a distinct part that is theirs and that works for them and their needs.

The building's shape gives each age group (P-3, 4-6, 7-9) a distinct part of the school which is their own while creating separate, protected, outdoor spaces for the different age groups which also helps to bring the park in to the school so that the school will become a part of the park. To make sure that residents around the park will continue to have a good view of the park, the school is mostly one floor high. But all of the school’s programme can’t fit with only one floor and therefore a part of the school has two floors. To counter this a passage to the park for pedestrians and cyclists is created through the school and under the second floor. The passage maintains the route from Trollbäckens centrum to Centralparken and help to make sure the school does not take over the park from the public.

Within each age group there are spaces for exchange between students as all the distinct parts of the school have large flexible common spaces. All base rooms are located to the north to get an indoor environment that is easier to keep evenly throughout the year. The base rooms have windows along the side to give a lot of indirect sunlight, placed higher than normal to remove distractions from the surroundings. The base rooms get more natural light from skylights that are inspired by Alvar Aalto’s skylights in for example Viipuri library which does not allow direct sunlight, but spreads and reflects the sunlight to get good indirect light.

Light for the common spaces comes partly from this type of skylights and partly from the glass facade to the south. The glass facade also helps to create the transition between the park and the school and to "bring the park into the school". Since the glass facade is to the south, the end of the curved glulam beams, which extends outside the school building, have a geometric sunscreen of terracotta tiles to protect against too strong sunlight in the common spaces. It also creates almost an "outside room inside" by also protecting from wind from the long open park where the wind can come all the way from the water through the park. It also provides some privacy and provides a soft boundary between the school and the park.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 9 p.
Keyword [sv]
Tyresö, Trollbäcken, Centralparken, grundskola, naturskola
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-189736OAI: oai:DiVA.org:kth-189736DiVA: diva2:948502
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-07 Created: 2016-07-12 Last updated: 2016-10-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 44 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf