Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Fornuddens Marina Skola
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Fornudden Maritime School (English)
Abstract [sv]

När vi fick det här projektet så började jag med att reflektera över och formulera vad jag tycker kan förbättras i dagens skolform. Jag kom fram till att det största problemet idag är de försämrade resultat som man kan se hos eleverna. Bland dagens grundskoleelever finns stora problem med frånvaro och utanförskap, vilket har lett till att fler niondeklassare ej får sin gymnasiebehörighet. Jag tror att om man hittar en bättre balans mellan praktisk och teoretisk undervisning i skolan så kan man fånga många fler elevers intresse, och jag tror jag dessutom att om skolan kan erbjuda aktiviteter även utanför lektionstid så kan man motverka utanförskap och mobbing. 

Fornuddens marina skola är därför anpassad för utomhuspedagogik och ett mer aktivt lärande. Utöver undervisningssalarna så blir även skolgårdarna, parken och Drevviken ett rum för undervisning. Undervisning såsom biologi, geografi och idrott kan med fördel förläggas utomhus och dessa kan även dra nytta av den närbelägna Drevviken. Skolan har även en ekologisk profil där kurserna är anpassade för detta, och man ger praktisk undervisning i kretslopptänk och självförsörjning. Denna profil avspeglas även i konstruktionen där man finner enkla och hållbara byggnadsdelar som träbalkar och sedumtak. Uthyrningsintäkter kan motivera den utökade ytan för matsal i programmet, detta löser dagens lunchkaos i skolan, där elever tvingas äta lunch på orimliga tider på grund av platsbrist. Den utökade ytan för café ger möjlighet till ett andra café nere vid vattnet. Eleverna får möjlighet att på kvällar och helger hjälpa till att driva dessa två caféer som finns på skolan, men även ett båthus som bedriver uthyrning, och de kan även hjälpa till när olika evenemang äger rum i aulan eller några av de andra uthyrningsbara salarna. Detta ger möjlighet för unga och vuxna att mötas och det ger eleverna en förståelse för vuxenvärlden och en förståelse för varför man studerar. Detta ger även något tillbaka till allmänheten, som har förlorat en del av en omtyckt park. Ett café vid vattnet ingår även i kommunens ambitioner för parken.

Skolan består av en central yta vilken gemensamma funktioner är placerade runt, ett gemensamt stråk och tre mindre mötesplatser för de olika stadierna. Emellan dessa finner man matsalen och de flesta specialsalarna. Via parken tar man sig ner till Drevviken där man finner biologi/geografisalar, båthus och café. Vid den centrala ytan finner man en entrébyggnad med aula, utomhusaula, café och administration. Kring denna yta finns även bibliotek, elevhälsa och idrottshall. Stadiernas mötesplatser består av odling både i västhus och utomhus, de består även av lekplatser och bollplaner. Närmast dessa ytor finner man allrummen och personalarbetsplatserna, och efter dessa kommer basrummen och grupprummen.

Basrummen och grupprummen är placerade i en modul som repeteras över skolan. Konstruktionsprincipen är enkel och består av fyra tegelväggar och träbalkar som spänner över dessa. Detta ger en flexibel planlösning mellan väggarna och den ena klassen skärmas tydligt av från den andra. I denna modul ryms en årskurs på tre klasser, som disponerar två basrum och en samling grupprum. Alla salar får generöst med ljus från en glasad långsida, som i största mån är vänd mot natur och stillhet. Entrébyggnaden består av en svängd form med en taklutning åt söder. Detta ramar in den centrala ytan och skärmar av gatan. För att samtidigt få allmänheten att känna sig välkommen är fasaden mot gatan glasad och man ser tydligt passagen genom byggnaden in mot den centrala ytan. Taket som lutar åt söder bärs av grova träbalkar och täcks med gräs och sittplatser. Matsalen består av mindre enheter för att få bättre akustik och trivsel, och köken ligger placerade mot det centrala stråket, där stora glasade ytor låter eleverna se arbetet i köket. Eleverna är aktivt med och samlar in råvaror till köket och de får även själva lära sig att källsortera, som en del av ekologiundervisningen.

Abstract [en]

In the beginning of this project I started reflecting and formulating what I thought could improve in todays primary schools. I found that the biggest problem, in my opinion, is the affected results that todays students show. Todays students have big problems with absence and alienation, this leads to more and more students without necessary final grades. I think that if you could find a better balance between practical and theoretical education in school you would catch the students attention in a better way, and if you could offer activities beyond the regular courses I think that you could prevent alienation and bullying.

Therefore Fornudden Maritime School is adapted for practical/open air- pedagogy and active learning. In addition to conventional classrooms, the schoolyards, the park and Drevviken also becomes part of the educational space. Subjects such as biology, geography and sports will benefit and improve if placed outside, and they will take advantage of Drevviken and the maritime environment. The school also has an organic profile and the courses are adapted for this, and practical education in self reliance and recycling is offered. This profile is also reflected in the construction of the buildings, where you can find simple and durable building parts such as wooden beams and grass roofs. Revenue from renting can motivate the enlarged canteen, this will solve todays lack of space, where students is forced to eat either too early or too late. The addition to café space will allow for a second café close to the water. In afternoons and weekend, students will get the opportunity run these two cafés. They will also get the opportunity to run the boathouse which rent boats, and serve while the lecture hall or the other rentable spaces are being rented. This will give an opportunity for young and old people to meet and it will give the students an understanding of the society outside school, and an understanding of the meaning of education. This will also give something back to the society, which have lost a big park space. A café by the water is also part of the municipality plan for the area.

The school consists of a central space that is surrounded by common functions, a common central path and three local meeting points for the different divisions of levels. Between these you will find the canteen and the ”specialsalarna”. Through the park you will reach Drevviken where you will find space for biology and geography, the boathouse and a café. In the central space you will find an entrance building with a lecture hall, open air lecture hall, café and offices for administration. Along this central space you will also find the library, the school nurse and the gym. The local meeting points consists of spaces for cultivation, inside and outside. In these spaces you will also find playgrounds. Close to the local meeting points you will find common spaces and the teachers office. Beyond these you will find classrooms and group rooms.

The classrooms and group rooms are placed in a building module, which is repeated all over the school. The construction method is simple and consist of four brick walls, wooden beams is placed between these. This will provide a flexible plan between the load carrying brick walls, and the classes will be clearly separated from each other. Within this module one grade of three classes will fit, they dispose two conventional classrooms and a cluster of group rooms. All rooms is generously provided with daylight from a long side of glass, which is mostly directed to nature and stillness. The entrance building is based on a turning shape with a sloping roof to the south. This will frame the central space and divide it from the street and the crossing. While the shape divides, the materials invite. Glass walls towards the street will invite the public and will also show the path through the building, into the central space. The sloping roof is carried up by large wooden beams and i covered with grass and benches. The canteen is divided in smaller units to improve acoustics and well-being, and the kitchens is placed along the central path, they consist of big glassed walls to make the work inside visible to the passing students. The students actively gather commodities for the kitchen and after lunch, they learn to separate at source. This is a part of the organic education.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 16 p.
Keyword [en]
Primary school, organic
Keyword [sv]
Grundskola, Tyresö, Fornudden, utomhuspedagogik, ekologi
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-189846OAI: oai:DiVA.org:kth-189846DiVA: diva2:949123
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-06 Created: 2016-07-16 Last updated: 2016-10-06Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(18476 kB)36 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 18476 kBChecksum SHA-512
075a2cc1cbf1f2d4116255b8a6ff2e96d39a5cbc60648bde9f7b28b19227553d823d5062d7272838ad13504c305df9ae4572d5c1b76a8abd55043c359e1989ff
Type fulltextMimetype application/pdf
fulltext(2203 kB)20 downloads
File information
File name FULLTEXT02.pdfFile size 2203 kBChecksum SHA-512
4a0fb1c8124a239110e1eb13c6439af31df9935dc8b71e8e2e74ec09a3d77311e5b8c9abd5e9d68873b89ce373edd0dbd0d86d7ba454a4fd96cc5db0d4ede210
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 56 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 69 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf