Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Nya Trollbäck skolan
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
The New School in Trollbäcken (English)
Abstract [sv]

Tidiga tankar som kretsade kring projektet var att en skola självfallet ska ha en känsla av gemenskap, samtidigt eftersom skolan är för månaga en starkt laddad miljö även måste kännas säker och skapa en känsla av trygghet och tillhörande. Därför är årskursernas basrum eller ’’hem klassrum’’ placerade i tre olika delar av byggnaden och kring skolagården. Åk 0 - 3 i byggnadens syd östra del och egna byggnad, åk 4-6 i mittendelens övre plan och åk 7-9 på den övre våningen i skolans nord västra flygel. Kring skolans huvudentré ligger dom gemensamma funktionerna och lärosalarna som ger möjlighet för eleverna att intrigera med varandra. 

Byggnadernas första plan är framförallt byggt i betong och tegel där många av dom gemensamma ämnena och funktionerna är placerade. Ovanpå den tyngre tegelsockeln landar våning 2, en lättare träkonstruktion som ska ge en mjukare varmare känsla åt dom ’’egna’’ avdelningarnas basrum i respektive årskurs.

Tomten ligger på en plats i början av Centralparken på Tyresö. En lång park som sträcker sig ner mot en vik och omgärdas av villaområden och färre flerbostadshus. Byggnadens oregelbundna form skapar variation i fasad och utryck. I norr skapar byggändens brytningar effektiva och säkra lämning och hämtnings platser till skolan, nära ingångarna till byggänderna och passagerna till skolområdet. I söder skapar brytningarna effektivt skolgårdar med riktning ut mot parken. Fotbollsplanen är vriden för att ge plats för idrottshallen som också hjälper till att skärma av exponeringen av skolområdet. 

År 0 har fått en egen byggnad. Omställning från dagis till en så pass stor skola som detta kan vara krävande och därför får eleverna möjlighet att skapa och lära känna sitt sammanhang i mindre skala till att börja med.

År 1-3  huserar i 2 liknande plan. Här kan man se att basrummen är placerade i en slags modulkombination. 2 basrum som emellan sig skapar både ett grupparbetsrums samt ett förrum eller kapprum. Denna modul återkommer i nästan hela skolan och effektiviserar planlösningen på ett bra sätt. Nära intill basrummen har stora rum och ateljéer placerats som lätt går att omprogramera efter behov och på eftermiddagar brukas som yta för fritidsaktivitet. 

År 4-6 är då man mer börjar använda sig av dom gemensamma salarna. Därför är deras avdelning placerade nära dessa samt enkel kommunikation ut mot gården och idrottsfältet. Deras allmänna ytor är mer flytande och utspridda i korridorer, ateljéer och vid ingången under valven för en eventuellt mer riktad aktivitet. 

År 7-9 är dom som mest använder dom gemensamma rummen och ämnessalarna. Men har även eventuellt annorlunda behov och intressen än dom lägre årskurserna. Därför har dom fått en mer separerad del av skolan men som samtidigt enkelt knyter an till resterande utrymmen och funktioner.

Abstract [en]

Early thoughts abut the projekt was that a elementary school of

course got to have a feeling of belonging and fellowship, along for

some students the school years could be perceived as very unsafe

and exposing, the feeling of safety and belonging in a smaller group

also have to be considered. Therefor the different year groups so

called ’’base rooms’’ are placed in 3 different parts of the school

and the schoolyard. Year 0-3 in the southeast part of the building

and yard, year 4-6 in the middle upper floor, and year 7-9 in the

schools northwest part upper floor. The public areas, functions

and classrooms are placed around the schools main entrance and

gives the students opportunity to interact.

The buildings first floor is mainly constructed by brick and concrete

where mainly the common subjects and functions are placed.

In contrast to second floor where most the different grades ’’base

rooms’’ are placed with a warmer and softer feeling bult in a 100%

wood structure.

The plot that vas given to us is placed in the north of a long park

in the Tyresö area south east of Stockholm. The park is reaching

down to a bay sounded by villas and smaller apartment buildings.

The irregular form of the building creates variation and in facade

and expression. In the north does the main corners create effective

and safe areas and roads for leaving and picking up the students.

In the south the variations creates nice and enclosed yards

opening to the park and soccer field. The soccer field is now

tuned to give room for the new PE Hall, witch also helps lower

the exposition of the schoolyards.

Year 0 has got there own building. The change from kindergarten

to pre school can be difficult and stressing for some students, and

are therefor given an place where they can in there own phase

get used to there new environment.

Year 1-3 is located on 2 very similar floors. Here can you notice

that the ’’base rooms’’ are placed in a kind of a module combination.

2 base roms with a group and a coatroom in between them.

This module makes the floorpan very effective and repets itself at

many places in the school. Close to the base rooms are there big

multifunctional rooms that easy can be reshaped after needed use

for example after school activities in the afternoon.

Year 4-6 is when the students getting to know the common

subjects rooms in more regulary. Thats why there department is

loaded close to these and with a easy communication out to the

yard and the PE field. There free time spaces is more flowing and

spread around in korridors or in studios for more specific activity.

Year 7-9 is the grades that uses the common rooms and areas

the most. But probably also have lot off different needs than the

yunger students. Thats why they have there own apartment, more

separated from the rest of the school, but that still easily connects

to the rest of the school and functions.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 11 p.
Keyword [sv]
Centralparken, Trollbäcken, Tyresö, Arkitektur, Utbildning, Grundskola, Tegel, Trä, Byggnad, Lärandemiljö
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-189975OAI: oai:DiVA.org:kth-189975DiVA: diva2:949926
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-07 Created: 2016-07-25 Last updated: 2016-10-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Nya Trollbäck skolan// The New School in Trollbäcken(5082 kB)45 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 5082 kBChecksum SHA-512
b6e70ea80b752ad53cc1fdcc67d75ea8cec3c8ab87c00b7e30e6a6687db1f533a464bdd964747bfb9f9933ea02170d213211b4d346ba5d73060edd31d4b0e6bf
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 45 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 83 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf